Fokkerij

Van Antje tot Matsje: eregalerij van koeien met drie sterren

Langemeins Jantje 129 van de familie Koopman uit Putten, een van de 16 koeien die in 2022 het bijzondere predicaat Sterkoe 3 ontvingen.
Langemeins Jantje 129 van de familie Koopman uit Putten, een van de zestien koeien die in 2022 het bijzondere predicaat Sterkoe 3 ontving

In totaal zestien koeien ontvingen in 2022 van de stamboekinspecteur van Coöperatie CRV het predicaat sterkoe 3.

Dit bijzondere predicaat is slechts weggelegd voor de allerduurzaamste koeien van het ras. De meeste koeien met drie sterren hebben al meer dan 100.000 kg melk geproduceerd en velen van hen ook al meer dan 10.000 kg vet en eiwit.

Minimaal 15 jaar

Om sterkoe 3 te kunnen worden moeten koeien aan strenge eisen voldoen. Zo moeten ze op een leeftijd van 15 jaar of ouder zijn ingeschreven met minimaal 85 punten voor algemeen voorkomen en minimaal 85 punten voor uier. Daarbij worden ook hoge eisen gesteld aan de productie van sterkoeien. Over alle afgesloten lijsten moet namelijk een gemiddelde lactatiewaarde van minimaal 105 zijn gerealiseerd.

Toelichting door eigenaren

In totaal zestien oude dames kregen dit jaar drie sterren achter hun naam. Een groot aantal van hen poseerde voor de videolens van cameraman Harrie van Leeuwen. Ze vormen samen een eregalerij van fraaie en duurzame koeien. Hun eigenaren geven een toelichting bij de beelden.