Fokkerij

Tussenkalftijd minder belangrijk in index dochtervruchtbaarheid

In de aangepaste fokwaarde dochtervruchtbaarheid ligt iets minder de nadruk op de tussenkalftijd en iets meer op de kans op drachtig worden.
In de aangepaste fokwaarde dochtervruchtbaarheid ligt iets minder de nadruk op de tussenkalftijd en iets meer op de kans op drachtig worden.

Bij de aankomende indexdraai introduceert de Animal Evaluation Unit (AEU) van Coöperatie CRV een nieuwe berekening voor de fokwaarde dochtervruchtbaarheid.

In de nieuwe berekening wordt ook het drachtpercentage bij koeien en pinken meegenomen. Kenmerken die direct de tussenkalftijd bepalen worden daardoor iets minder belangrijk.

Dracht pink en koe verschillend

Bij de aankomende indexdraai zal de afdeling AEU van Coöperatie CRV twee nieuwe fokwaarden berekenen: ‘drachtpercentage koe’ en ‘drachtpercentage pink’. ‘Deze fokwaarden geven aan hoe groot de kans is dat dochters van een stier drachtig worden van een inseminatie’, vertelt Gerben de Jong, hoofd van de afdeling AEU. ‘We kiezen voor twee kenmerken omdat de kans op dracht bij koeien en pinken genetisch verschillend blijken te zijn. Bovendien zien we op het kenmerk ‘drachtpercentage pink’ geen genetische vooruitgang. Het is goed dat daar aandacht voor komt’, vindt hij.

Dracht onderdeel dochtervruchtbaarheid

De fokwaarden drachtpercentage zijn ook onderdeel van de nieuwe formule voor de berekening van de verzamelfokwaarde dochtervruchtbaarheid. Tot nu toe werd deze fokwaarde berekend uit de fokwaarden ‘interval afkalven-eerste inseminatie’ en ‘interval eerste-laatste inseminatie’. In de nieuwe formule worden deze fokwaarden nog voor respectievelijk 20 en 30 procent ingewogen, maar worden daarnaast de kenmerken dracht koe (30 procent) en dracht pink (20 procent) meegenomen.

Volgens wensen van veehouders

‘Dit betekent dat in de nieuwe berekening van de fokwaarde dochtervruchtbaarheid iets minder de nadruk ligt op kenmerken die direct de tussenkalftijd bepalen en iets meer op kenmerken die direct de kans op drachtig worden beïnvloeden’, legt De Jong uit. ‘In de fokdoeldiscussie gaven veehouders vorig jaar aan wat minder waarde te hechten aan verkorting van de tussenkalftijd. Maar ze willen natuurlijk wel dat koeien drachtig worden van een inseminatie. Met deze aanpassing komen we tegemoet aan deze wens uit de praktijk.’

Een uitgebreid achtergrondverhaal over de aanpassingen die worden doorgevoerd bij de komende indexdraai is te lezen in het maartnummer van Veeteelt. De nieuwe Veeteelt verschijnt eind deze week.