Fokkerij

Trillie wint ‘droomfinale’ op eerste Nationale Roodbont Show

Trillie 171 (v. Carnival) wint eerste Nationale Roodbont Show
Trillie 171 (v. Carnival) wint eerste Nationale Roodbont Show (foto: Henk Lomulder)

Trillie 171 van de familie Vosman uit Wierden heeft het algemeen kampioenschap op de eerste Nationale Roodbont Show gewonnen. 

De Carnivaldochter, die anderhalve maand geleden voor de vijfde keer kalfde, kreeg haar zege in Mariënheem niet cadeau. De vorm van de dag en een tikje hogere en bredere achteruier zorgden ervoor dat Trillie in de finale bij de senioren Barendonk Brasilera 26 (v. Agent) van Barendonk Holsteins van de familie Hermanussen uit Beers voorbleef, maar het verschil was miniem. 

‘Dit is een droomfinale. Het niveau is fantastisch’, zo luidde het commentaar van juryleden Herre Kuiper en Dennis Nijhof. Beide finalisten bij de senioren toonden veel lengte en breedte, een diepe middenhand en torsten een brede, sterk aangehechte uier met zich mee. Vanwege meer gewicht en capaciteit verwees het tweetal de fraaie framekoe Grashoek Janna 155 (v. Macgyver) van fok- en melkveebedrijf KI Samen uit Grashoek naar de derde plek. 

Ook close finish bij vaarzen

Niet alleen bij de oudere koeien was het een close finish. Ook bij de vaarzen was het wikken wegen voor de jury. Uiteindelijk zetten Kuiper en Nijhof Batouwe Mirand Alnika P van Manouk Brouwer van KOEster uit Sevenum op kop, een vaars met fijn beenwerk, souplesse en een puike uier. De Miranddochter rekende vanwege een iets hogere achteruier en een tikje beter gebruik van de achterbenen af met Tienmorgen Liza 436 (v. Rompen) van de Tienmorgen Holsteins uit Beers. De jeugdige, harmonisch gebouwde Liza liet met haar ondiepe uier en fraaie ribwelving op haar beurt Ria 480 (v. Ladd P) van vof Wolters uit Nijbroek achter zich. 

Twaalf deelnemers aan levensproductieklasse

De organisatie van de Nationale Roodbont Show kan tevreden terugkijken op de eerste editie. Zowel vanuit inzenders (ruim 170 aangemelde dieren) als vanuit bezoekers (bijna 2000) was er animo voor het initatief van Platform Roodbont om de roodbontkoe extra aandacht te geven. Uiteindelijk verscheen van de aangemelde dieren zo’n zeventig procent in de ring. Voor de levensproductieklasse was de animo zeker ook groot. In totaal deden twaalf koeien mee, met producties variërend van 70.000 tot bijna 160.000 kg melk.

De negen keer gekalfde Bossink Miranda 113 (v. Incas) van de familie Van der Kolk uit Wierden trok in die klasse aan het langste eind. Met haar vierkante uier en sterke benen versloeg de best bewaarde Incasdochter de vier keer gekalfde Wilskracht Warsi 879 (v. Bram) van Emiel Willems uit Vriezenveen, die als vanouds imponeerde met haar lengte en sterk aangehechte uier. Derde op tal werd de brede en hard gebouwde Barendonk Massia 7273 (v. Agent) van de familie Hermanussen. 

De negen keer gekalfde Bossink Miranda 113 schreef de levensproductieklasse op haar naam
De negen keer gekalfde Bossink Miranda 113 schreef de levensproductieklasse op haar naam

Afgetekende winst voor De Wijde Blik Mariegold

In de middenklasse maakte De Wijde Blik Mariegold 6a van Gerard en Herma Nijman uit Stegeren haar opwachting. De tweedekalfs Triple Crowndochter was de enige kampioene die afgetekend een klasse op haar naam schreef, met dank aan haar harmonische bouw, melkopdruk en lange uier. Tienmorgen Liza 432 (v. Jordy) van de Tienmorgen Holsteins uit Beers eiste met haar sterke uier het zilver voor de gemakkelijk bewegende raskoe Den Dam Lauri 114 (v. Rager) van de familie Groot Wassink uit Rekken. 

Met meer dan tien bedrijfsgroepen in de ring was ook de competitie om de beste bedrijfsgroep sterk bezet. De winst ging naar het fraai bewaarde drietal van fok- en melkveebedrijf KI Samen uit Grashoek voor het jonge trio van de familie Goossens van de Tienmorgen Holsteins.