Fokkerij

Topstone vergroot voorsprong in Duitsland

Bentehoek Andy vergrootte zijn dochterschare van 256 naar 701 dochters
Bentehoek Andy vergrootte zijn dochterschare van 256 naar 701 dochters

De Duitse Topstone zit na decemberdraai nog steviger in het zadel als lijstaanvoerder zwartbont. Met 161 RZG blijft de Topshotzoon de concurrentie bij de dochtergeteste stieren royaal voor.

Topstone dankt zijn koppositie aan sterke gezondheidsfokwaarden en een royale melkproductie. Van Topstone zijn in Duitsland inmiddels bijna 680 dochters op ruim 300 bedrijven aan de melk. Ook in Nederland zijn de eerste dochters van Topstone aan de melk, waaruit importeur Masterrind begin november een dochtergroep samenstelde op de HHH-show.

Lenovo hoogste nieuwkomer

Topstone krijgt de meeste concurrentie van Casino (v. Charley) en Profiler (v. Profit), beide op 153 RZG. De hoogste nieuwkomer in de zwartbontlijst is Lenovo (v. Legendary), die op basis van 28 dochters op 16 bedrijven op 151 RZG uitkomt.   

700 dochters voor Andy

Ook bij roodbont handhaaft koploper Aperol P (v. Apoll P) zijn leidende positie bij de dochtergeteste stieren met 149 RZG. Bentehoek Andy volgt met 145 RZG als nummer twee. Van de Anrelizoon, die op het bedrijf van de familie Vroege in Dale werd geboren, kalven volop dochters af. Andy vergrootte zijn dochterschare van ruim 250 naar 701 dochters, maar houdt zijn fokwaarde desondanks stabiel.

Sirius P uit zelfde familie als Topstone

In de zwartbonte genoomlijst gaan net als in augustus Arizona (v. Arrozo) en Precision (v. Próximo) aan de leiding. Alleen het roodbonte genoomklassement krijgt in Duitsland deze draai een nieuwe koploper, in de vorm van de hoornloze Sirius P (v. Star P). Sirius komt uit dezelfde familie als Topstone. Sirius stamt via dochters van Rubels, Salvatore, Rubicon, Aikman en Man-O-Man uit Holbra Pam. Hij is daarmee een nazaat van Golden-Oaks Mark Prudence.