Fokkerij

Topcross Janice 1 prolongeert titel keuring Fryslân

Topcross Janice
Topcross Janice 1 (v. Charityman) wint het algemeen kampioenschap van de veekeuring Fryslân

Net als vorig jaar heeft Topcross Janice 1 het algemeen kampioenschap van de veekeuring Fryslân veroverd.

De Charitymandochter uit de stal van Jaap en Ina Jacobi uit Garijp was in bloedvorm. ‘Van voor naar achter, van links naar rechts, dit is een koe uit één stuk, ze heeft excellente overgangen in haar frame’, zo prees jury Ard Gunnink.

Moeder en dochter Daisy

Janice blonk niet alleen uit in frame en ribwelving, maar ook haar fijne beenwerk en hoog gedragen uier waren in de finale van het seniorenkampioenschap voldoende om KH Daisy naar de reserveplaats te verwijzen. Toch had ook de gerekte Yoderdochter van Anne Kalsbeek uit Terherne dankzij haar soepele tred en melkrijke uitstraling fans in Oenkerk.

Bovendien bleek Daisy een verdienstelijke fokkoe. In de middenklasse pakte haar dochter KH Daisy 2 (v. King Doc) overtuigend de titel. Daisy 2 was onrustig in de ring, maar zodra ze zichzelf toonde, sprongen haar harde bovenbouw en vooral de bijzonder sterk aangehechte uier in het oog. Ze verwees Topcross Jaan 668, een roodbonte Diamondbackdochter van wederom Jacobi, naar de reservetitel. Jaan 668 won eerder op de dag al de titel fraaiste roodbonte koe van Friesland vanwege haar krachtige bouw, breedte in de achterhand en mooi gevulde achteruier. Zowel Jaan als de Janice maakten deel uit van de winnende bedrijfsgroep van Jacobi.

K H Daisy 2 (*v. King Doc) wint de middenklasse
K H Daisy 2 (v. King Doc) wint de middenklasse

Vaarzentitel bij keuringsdebuut

Het keuringsdebuut van Boukje 129 zullen Jelle Bouma, Aaltsje Wesselius en Dennis Stockmann uit Scharnegoutum niet snel vergeten. Voor het eerst traden ze met een melkgevend dier op in de keuringsring en de Ragerdochter pakte meteen de vaarzentitel. Het balansrijke frame en vooral de sterke en brede kruisconstructie waren haar handelsmerken. De ruimte in de achterhand zorgde ervoor dat ze ook een enorm brede en hoge achteruier bezat, waaraan KD KL Jo 196 niet kon Tippen. Jo, van de familie Kooyker uit Nij Beets, was een meer volwassen vaars met droog beenwerk en ze wist dankzij meer lengte haar jeugdige stalgenote KD Debra 21 (v. Agent) voor te blijven.