Fokkerij

Toosje en Hiltje uitgeroepen tot Parels van Flevoland

Eemmond Kizzy was tijdens de verkiezing Beste boerenkoe van Flevoland de sterkste bij de zesde- en zevendekalfskoeien
Eemmond Kizzy was tijdens de verkiezing Beste boerenkoe van Flevoland de sterkste bij de zesde- en zevendekalfskoeien

Toosje 8347 (v. D Ole) van de familie Van Overbeek uit Zeewolde heeft tijdens de verkiezing Beste boerenkoe van Flevoland de rubriek Parel van Flevoland gewonnen voor koeien met een productie van meer dan 75.000 kg melk. Kiandochter Hiltje 1457 van de familie Van der Zijpp uit Bant won deze titel in de categorie honderdtonners.

De juryleden Anne Kalsbeek en Hielke van der Gaast omschreven de bijna negen jaar oude Toosje, die al ruim 76.000 kg melk met 3,59% eiwit produceerde, als het prototype van de boerenkoe van deze verkiezing. De andere parel, de twaalfjarige Kiandochter Hiltje 1457, gaf al ruim 128.000 kg melk met 3,53% eiwit.

Tien deelnemende honderdtonners

Voor de nieuwe rubrieken Parel van Flevoland bestond veel animo. De categorie 75.000 tot 100.000 kg melk telde 16 deelnemers, terwijl in de categorie koeien met meer dan 100.000 kg melk tien honderdtonners meededen. In totaal deden aan de Beste boerenkoe verkiezing van Flevoland 71 koeien mee. Bij het plaasten van de koeien letten de juryleden niet alleen op het exterieur. Ook productie, celgetal en vruchtbaarheid telden mee in het eindoordeel.

Eemmond Kizzy wint bij zesde- en zevendekalfskoeien

Eemmond Kizzy (v. Windbrook) van de familie Van ’t Klooster uit Zeewolde won de rubriek zesde- en zevendekalfskoeien. Bij de vijfdekalfskoeien was Bremer Bess Malkina (v. Malki) van Herman Seeuws uit Zeewolde de sterkste.

Maatschap Rameijer uit Lelystad viel met Puckie 372 (v. Bravo) in de prijzen in de rubriek vierdekalfskoeien. De jongste rubriek van de koeien met drie kalvingen werd een prooi voor Kandelaar Odilia 133 (v. Magister) van maatschap De Kandelaar uit Biddinghuizen.

Verhuisd naar Noord-Holland

Vorig jaar won Gansey’s Angel van de familie Menkveld- de Haan nog de verkiezing, maar de Zabingdochter is inmiddels samen met haar eigenaren naar Noord-Holland verhuisd.