Fokkerij

Titel koe van het jaar voor verre nazaat van Comestar Laurie Sheik

Comestar Lamadona is een verre nazaat van Comestar Laurie Sheik
Comestar Lamadona is een verre nazaat van Comestar Laurie Sheik

In Canada is de bijna tien jaar oude Comestar Lamadona Doorman uitgeroepen tot koe van het jaar.

De Doormandochter van Comestar Holstein van Marc Comtois uit Victoriaville treedt met die verkiezing in de voetsporen van haar vermaarde stammoeder Comestar Laurie Sheik. Lamadona stamt via dochters van achtereenvolgens Man O Man, Goldwyn, Titanic, Igniter, Emerson en Blackstar uit Comestar Laurie Sheik, de moeder van Starleader. De Sheikdochter won in 1995 de allereerste verkiezing koe van het jaar in Canada.

Bijna 84.000 kg met 3,8% eiwit

Lamadona werd in 2013 geboren als een van de eerste dochters van Doorman, destijds nog een genoomstier. Als vaars maakte ze al indruk met een eerste 305 dagenlijst van 14.455 kg melk met 4,8% vet en 3,8% eiwit. Ze werd in haar derde lactatie ingeschreven met 94 punten en produceerde tot nu toe in vier lactaties bijna 84.000 kg melk met 4,7% vet en 3,8% eiwit.

38 dochters

De Doormandochter dankt de titel, die wordt uitgereikt door het stamboek Holstein Canada, ook aan de prestaties van haar nakomelingen. Van haar 38 dochters zijn er tot nu toe 27 met minstens 85 punten ingeschreven, waarvan drie excellent. Ook hebben verschillende ki-organisaties zonen van haar ingezet.