Fokkerij

Tanja 1103 en Gerda 64 winnen op Twentse After Summer Show

Het algemeen kampioenschap zwartbont ging naar Moguldochter Amvh Tanja 1103 (foto: Henk Lomulder)
Het algemeen kampioenschap zwartbont ging naar Moguldochter Amvh Tanja 1103 (foto: Henk Lomulder)

Amvh Tanja 1103 (v. Mogul) en Bossink Gerda 64 (v. Curtis) hebben op de zesde editie van de Twentse After Summer Show in Vriezenveen het algemeen kampioenschap zwart- en roodbont op hun naam geschreven.

Beide koeien sleepten voor hun fokkers Abbink Melkveehouderij uit Vriezenveen en Gerrit en Gerina van der Kolk uit Wierden ook de Ir. Anema-prijs in de wacht, de prijs voor de beste eigengefokte koe op de drukbezochte Twentse keuring.

IJzersterke middenklasse

De puik geuierde Moguldochter Tanja kreeg van jury Nico Bons eerder op de avond in de ijzersterke middenklasse de voorkeur boven een naamloze, uit Duitsland afkomstige koe met onbekende afstamming van maatschap Nijmeijer uit Weerselo.

Bij de senioren zwartbont gingen Jos, Ingrid en Ben Knoef uit Geesteren er met de hoofdprijs vandoor. De bijna acht jaar oude Liesje 22 (v. Brilliant), die al bijna 72.000 kg melk produceerde, verwees Dalenoord Jelte 885 (v. Brizen) van melkveebedrijf Dalenoord uit Enschede naar het zilver.

Pietje nauwelijks op fouten te betrappen

Ook bij de zwartbontvaarzen deed de familie Knoef een duit in het zakje met de makkelijk stappende en sterk geuierde Big Clara 183. De Malkidochter won de reservetitel achter de jongste vaars van de keuring, de nauwelijks op fouten te betrappen Amvh Pietje 1303 (v. Aristocrat) van opnieuw Abbink Melkveehouderij.

Seniorkampioene Liesje 22 produceerde al bijna 72.000 kg melk
Seniorkampioene Liesje 22 produceerde al bijna 72.000 kg melk

Bramdochter Warsi opnieuw in de prijzen

Bedrijfsleider Emiel Willems van Abbink Melkveehouderij viel ook met zijn eigen Wilskracht Warsi 879 in de prijzen. De Bramdochter, die op de HHH-show al zoveel indruk had gemaakt, rekende bij roodbont in de middenklasse af met Korina 29 (v. Attico) van Gerrit Heuver uit Wierden.

De ruim ontwikkelde Dol’s Eleanor (v. Diamondback) van melkveebedrijf Eggerink uit Wierden was de sterkste bij de roodbontvaarzen. Jury Wouter de Bruin verkoos Bossink Gerda 83 (v. Curtis) van Van der Kolk tot reservekampioene.

Senioren sterkst bij roodbont

De sterkst bezette klasse bij roodbont was zonder meer de seniorenrubriek, die werd gewonnen door algemeen kampioene Bossink Gerda 64. De Curtisdochter, die balans en fijnheid combineerde, bleef in de eindstrijd Campbeerns Mieke 105 (v. Jotan) van landbouwbedrijf Olimulder uit Geesteren voor.