Fokkerij

Sunny Boy keert terug naar Friesland

Het beeld van Sunny Boy was 15 jaar de blikvanger voor het hoofdkantoor van CRV in Arnhem
Het beeld van Sunny Boy was 15 jaar de blikvanger voor het hoofdkantoor van CRV in Arnhem

Het standbeeld van fokstier Skalsumer Sunny Boy, dat vijftien jaar lang de blikvanger was voor het hoofdkantoor van CRV in Arnhem, gaat verhuizen naar het Dairy Breeding Center van CRV in Wirdum.

Hiermee keert Sunny Boy, die in 1985 werd geboren bij fokker Minne Blanksma in Schalsum, terug naar Friesland.

Wereldwijd 2 miljoen doses verkocht

Skalsumer Sunny Boy was in de jaren negentig een ongekend populaire stier. Wereldwijd werden ruim 2 miljoen doses van zijn sperma verkocht. Het maakte Sunny Boy destijds tot de meestgebruikte fokstier ooit; een record dat nog steeds staat. Alleen al in Nederland werden enkele honderdduizenden kalfjes van Sunny Boy geboren.

Grote invloed in fokkerij

Meer dan 1800 Nederlandse en Vlaamse dochters van Sunny Boy realiseerden een levensproductie van 100.000 kg melk. Dat is veel meer dan van welke stier dan ook. Daarnaast werden bijna 100 dochters excellent ingeschreven. Ook via zijn zonen (onder meer Eastland Cash) en kleinzonen (onder meer Kian) kreeg Sunny Boy veel invloed in de fokkerij. In veel afstammingen van hedendaagse topstieren is zijn naam nog terug te vinden.

Standbeeld vanwege uitzonderlijke prestaties

Sunny Boy overleed eind 1997 in de stierenstal van KI Oost in Harfsen. Vanwege zijn uitzonderlijke prestaties werd voor hem in 1998 een standbeeld opgericht. Tot 2007 stond dit standbeeld bij het regiokantoor van CRV Noord in Heerenveen; daarna kreeg het een prominente plek bij het hoofdkantoor van CRV in Arnhem. Eind dit jaar verhuist het hoofdkantoor echter naar een nieuwe locatie, waar geen passende ruimte beschikbaar is. Daarom is besloten het beeld van de stier te verhuizen naar het Dairy Breeding Center in het Friese Wirdum.  Daar krijgt Sunny Boy volgens CRV ook in de toekomst de aandacht en waardering die hij nog steeds verdient.