Fokkerij

Stembussen verkiezing Roodbontkoe van het jaar geopend

Toosje 724 won in 2020 de verkiezing roodbontkoe van het jaar
Toosje 724 won in 2020 de verkiezing roodbontkoe van het jaar

Vanaf vandaag kunnen veehouders hun stem uitbrengen op Edelweiss, Toosje 724 en Bossink Miranda 133, de drie genomineerde koeien voor de verkiezing Roodbontkoe van het jaar.

Voor Toosje 724 is het de tweede keer dat ze genomineerd is voor de door Platform Roodbont georganiseerde verkiezing. De zes keer gekalfde koe van de familie Lenferink uit Almelo produceerde in totaal ruim 80.000 kg melk met 5,51% vet en 4,14% vet.

Edelweiss en Bossink Miranda 133

Toosje krijgt onder meer tegenstand van Edelweiss. De in Duitsland geboren koe van Melkveebedrijf Lageweg uit Winterswijk-Huppel won afgelopen najaar nog de seniortitel roodbont op de keuring in Eibergen. In zeven lactaties gaf Edelweiss ruim 72.500 kg melk met 4,31% vet en 3,74% eiwit.

Bossink Miranda 133 van de familie Van der Kolk uit Wierden completeert het drietal genomineerde koeien. Het lopende levenstotaal van de vijf keer gekalfde Miranda ligt op bijna 46.700 kg melk met 5,48% vet en 4,05% eiwit.

Video's en stemmen

Van elke koe maakte Platform Roodbont een video. Bekijk de drie video’s op de Facebookpagina van Platform Roodbont en breng vervolgens hier uw stem uit. De koe met de meeste stemmen wint de verkiezing. De bekendmaking van de Roodbontkoe van het jaar vindt plaats op de jaarlijkse studieavond van Platform Roodbont op maandag 23 januari in Laren (Gld.).  

Veehouders konden dit najaar hun koeien aanmelden voor de verkiezing. Om voor de titel in aanmerking te komen, moesten de koeien onder meer een eiwitpercentage van 3,65% hebben, minimaal vier keer gekalfd hebben, minstens AB-waardig zijn en ook voor uiergezondheid en vruchtbaarheid goed scoren.