Fokkerij

Steegink steelt de show op roodbontkeuring HHH

Heerenbrink Truus 4 wint het algemeen kampioenschap roodbont (foto Els Korsten)
Heerenbrink Truus 4 wint het algemeen kampioenschap roodbont (foto Els Korsten)

Vier jaar na dato heeft Heerenbrink Truus 4 (v. Apple) opnieuw het algemeen kampioenschap veroverd op de HHH-show, die voor het eerst in Leeuwarden plaatsvond.

De Zwitserse keurmeester Thomas Ender was vol lof over de breed gebouwde en sterk geuierde seniorkampioene van Jan, Irma en Thomas Steegink uit Okkenbroek. ‘Als ik een vijfdekalfskoe zou tekenen, zou ze er zo uitzien.’

Ook algemeen reservekampioene voor Steegink

Ender maakte het feest voor de familie Steegink compleet door Lakeside Ups Ashtime aan te wijzen als algemeen reservekampioene. De Jordydochter had eerder op de dag in de middenklasse vanwege meer breedte en een hoger en vaster aangehecht uier afgerekend met de vrouwelijke en melktypische HBC Rager Rittie (v. Rager) van Schep Holsteins Holland uit Bergambacht. De eervolle vermelding ging naar de royaal ontwikkelde P.M. Elza 222 (v. Jordy) van de familie Pinkert uit Markelo.

Beste bedrijfsgroep en vaarzentitel op naam van Pinkert

Voor de familie Pinkert bleef het daar niet bij. De fokkers uit Markelo schreven met hun roodbonttrio de competitie bij de bedrijfsgroepen op hun naam, waarbij ze het drietal van de familie Steegink nipt achter zich lieten.

Ook Evertdochter P.M. Elza 241 maakte deel uit van de winnende bedrijfsgroep van de familie Pinkert. De jongste vaars van de keuring nam het op tegen onder meer Topcross Jaan 668 (v. Diamondback) van Jaap en Ina Jacobi uit Garijp. Met haar fraaie balans en sterke beenwerk gooide de Friese vaarzenkampioene Jaan hoge ogen. Maar Ender koos voor Elza, die nog iets meer jeugd toonde. Jaan won de reservetitel voor de melktypische Drouner Mientje 1766 (v. Triple Crown) van de familie Albring uit Drouwenermond.

Warsi wint reservetitel bij de senioren

Nog even terug naar algemeen kampioene Heerenbrink Truus 4. De Appledochter kreeg haar titel bij de senioren beslist niet cadeau. Wilskracht Warsi 879 (v. Bram) van bedrijfsleider Emiel Willems van Abbink Melkveehouderij uit Vriezenveen gaf goed partij met haar fraaie frame en upstanding. Maar de twee keer vaker gekalfde Truus kreeg van Thomas Ender de voorkeur. Op de bronzen positie eindigde Giessen Cecibell 8. De Pitbulldochter van Theo van Vliet uit Nieuwlande, die in 2019 de NRM-titel in de middenklasse pakte, had eerder op de dag de productieklasse voor koeien met minstens 75.000 kg melk op haar naam geschreven.