Fokkerij

Reloader nieuwe NVI-lijstaanvoerder zwartbont

Delta Reloader heeft een extreme fokwaarde voor levensduur
Delta Reloader heeft een extreme fokwaarde voor levensduur

Delta Reloader is de trotse nieuwe aanvoerder van NVI-lijst voor stieren met melkgevende dochters.

De Finderzoon steeg 41 punten NVI. Met name de 1086 dagen voor levensduur zijn indrukwekkend. Reloader is geen extreme productievererver, maar scoort goed voor gezondheidskenmerken. De stier is niet meer in leven, maar er zijn nog voldoende doses beschikbaar. Zijn positieve bijdrage aan levensduur komt overigens niet uit de lucht vallen: grootmoeder Delta Robyn (v. Gibor) gaf in negen lijsten meer dan 117.000 kg melk.

Bomaz Alta Topshot, de nummer twee in de NVI-lijst, is duidelijk een betere productievererver met 545 euro Inet. Ook Midwolder Martin (v. Adorable) vererft melkrijke koeien. Met 61 euro Inetwinst behoort hij tot een van de grootste stijgers van deze indexdraai.

Groeiende invloed van Ranger

Rangerzoon Delta Abundant P debuteert met melkgevende dochters. Dankzij zijn vroege populariteit zijn dat er meteen ruim 1700, die hem op 204 NVI (-26) en 114 (+0) voor exterieur brengen. Abundant stamt uit de Alumettefamilie. De invloed van Ranger binnen de Nederlands/Vlaamse holsteinpopulatie blijft stijgen. Ranger zelf heeft al 33.000 melkgevende dochters, zijn eerste zoon Abundant debuteert met melkgevende dochters, terwijl Ranger in de genoomlijst al weer als moedersvader actief is.

KI Kampen wijst in het persbericht op Holbra Adori (v. Adorable), afkomstig uit de Holbra Pam-familie en gefokt door de familie Holmer uit Laren. De Adoridochters waren recent te zien in Hardenberg. De stier komt met zijn eerste fokwaarde op 206 NVI en 107 exterieur.

Fragantzonen op kop in genoomlijst

Bij de genoomstieren blijft Delta Encourage koploper. De Fragantzoon stamt uit een diepe Deltakoefamilie die terugvoert op de Amerikaanse koe Robthom Ivory Mark. Encourage krijgt in halfbroer Manders Upside (v. Fragant) een directe belager. Upside is gefokt door de familie Manders uit Venhorst en komt tot 418 NVI en 111 voor exterieur. Hij is volgend jaar beschikbaar. De populaire roodfactorstier Delta Endless hield zijn fokwaarden stabiel.

Bij de genoomstieren debuteren een aantal zonen van Rioaveso (Rio x Bandares) verdienstelijk. Midwolder Unlimited is met 404 NVI op plaats vier de hoogst geplaatste zoon van Rioaveso. Unlimited stamt uit de Midwolder Marjonfamilie, die haar oorsprong vindt in de Franse koe Remarlinde. De Rioavesozonen zijn allemaal echte productieverevers met verdienstelijk exterieur. De melksnelheid lijkt wel een punt van aandacht.