Fokkerij

Recordaantal koeien bij Boerenmelkkkoeverkiezing Overijssel

Beeze Calinka van Van der Kamp uit Dalfsen pakte de eerste plaats in de rubriek vijfdekalfskoeien
Beeze Calinka (v. Penley) wint de rubriek vijfdekalfskoeien

Met in totaal 157 bedrijven en 204 koeien, had de boerenmelkkoeverkiezing in Overijssel meer deelnemers dan ooit. In drie regio's rangschikte de jury de ruim tweehonderd dieren.

Bij de verkiezing wordt niet alleen het exterieur beoordeeld. Ook kijkt de jury naar productie, uiergezondheid en vruchtbaarbheid. Om duurzame koeien extra te belonen zijn er geen rubrieken met jonge koeien.

In de regio Ommen is de uitslag afgelopen week bekend gemaakt. In de regio's Raalte en Tubbergen volgen de uitslagen op een later moment nog.

De jongste rubriek van de regio Ommen waren de derdekalfskoeien. Daar gooide Sneeker W 208 van de familie Bakhuis uit Daarle de hoogste ogen. De Reloaderdochter bleef haar concurrente Pothof Geesje 400 van melkveebedrijf Reinders uit Anevelde voor. 

Bij de vierdekalfkoeien ging de winst naar De Broekhof Richtsje 56 (v. Anreli). De koe van vof De Broekhof uit Witharen bleef Hotlinedochter Ina 102 van de familie Timmermans uit Ane voor.

Vijf lactaties of meer

Bij de vijfdekalfsdieren belandde Beeze Calinka 12 (v. Penley) van melkveebedrijf Van der Kamp uit Dalfsen op de eerste plaats. In de rubriek was ze te sterk voor Julia 32 (v. Mobile) uit de stal van de familie Wup in Mastenbroek.

In de rubriek voor minimaal zesdekalfskoeien werd Delta Jet 1 van de familie Vetker-Grevelman uit Lutten door de jury als beste bestempeld. De Bravodochter werd in de categorie voor Margje 391 (v. Nymoen) van familie Pullen uit Diffelen geplaatst.

Bij de rubriek honderdtonners ging het kampioenschap naar Pothof Lutske 94 van Reinders uit Anevelde
Bij de rubriek honderdtonners ging het kampioenschap naar Pothof Lutske 94 van Reinders uit Anevelde

Levensproducties van 90.000 en hoger

De laatste twee rubrieken draaide om levensproductie. In de categorie 90.000-100.000 kg melk ging de eerste plaats naar Truus 99 van vof Mensink uit Dedemsvaart. De Big Hevemandochter bleef Silvia 35 (v. Kodak) voor. De koe van agrarisch bedrijf Nimeijer uit Dalfsen bereikte de tweede plaats.

Bij de rubriek honderdtonners pakte een stalgenote van de nummer twee van de derdekalfskoeien het kampioenschap. Pothof Lutske 94 (v. Youri) van melkveebedrijf Reinders uit Anevelde met een productie van bijna 106.000 liet de concurrentie achter zich en zette Hendrikje 201 op het reservestek. Daarmee wisselen de winnende eigenaren van de derdekalfsrubriek om; Hendrikje 201 (v. 201) is van melkveehouderij Bakhuis uit Daarle, ook de eigenaar van Sneeker W 208.