Fokkerij

Populaire stiervaders Captain en Charl stellen niet teleur in TPI-top

Genosource Captain voert op basis van 31 dochters de TPI-lijst aan
Genosource Captain voert op basis van 31 dochters de TPI-lijst aan

De Amerikaanse TPI-top van stieren met melkgevende dochters is vernieuwd.

De eerste 31 dochters op zeven bedrijven van Genosource Captain bezorgen hem de hoogste positie met 3214 TPI. De Charlzoon werd als genoomstier al veelvuldig ingezet als stiervader en heeft een complete vererving voor zowel productie als exterieur. 

Melkstier Lionel op plaats twee

Melkstier Mr. T-Spruce Fazz Lionel prijkt op de tweede plaats en passeert net als Captain de kaap van 3000 TPI. Lionel vererft niet minder dan 3500 ponden melk, maar zijn beenwerkvererving verdient aandacht.

Net als zijn zoon Captain was ook Hurtgenlea Richard Charl als genoomstier al populair. Hij heeft inmiddels meer dan 1000 melkgevende dochters. De Charleyzoon stamt uit de familie van de excellente Hurtgenlea Dante Marissa en complementeert de top drie met 2995 TPI.

Met vier zonen in de top 15 is Achiever de meest voorkomende stiervader. Met de productie van de Achieverzonen zit het wel goed, maar qua exterieur scoort het kwartet modaal. Van het kwartet is Pine-Tree Acura met 2977 TPI en 0,72 PTAT de meest complete vererver.

Klonen van Captain in genoomlijst

Bij de genoomstieren ouder dan een jaar en met een officieel registratienummer leidt andermaal STGen Cowen Thorson. De Cowenzoon heeft een GPTI van 3228 en stamt uit de Delliafamilie. Het opmerkelijke duo Genosource Jack en Genosource John prijkt op plaats twee en drie. Jack en John zijn beide klonen van de stier Genosource Captain, de nieuwe koploper van de TPI-lijst met melkgevende dieren.