dinsdag, 10 januari, 2017 Stichting Wakker Dier heeft de aanval geopend op fokkerijorganisaties die in hun fokprogramma’s een hogere productie per dier nastreven. Wakker Dier benoemt daarbij ook CRV. Ziek van het eten van grasVolgens Wakker Dier zorgt de eenzijdige selectie op melkproductieverhoging voor ‘productieziekten’ zoals uierontsteking en klauwproblemen. Ook vragen hoogproductieve koeien aangepaste rantsoenen en kunnen koeien zelfs ziek worden van het eten van gras, zo stelt Wakker Dier. Eenzijdige informatieDe stichting heeft een rapport gepubliceerd waarin ze tal van instellingen en cijfers aanhaalt hoe het is gesteld met fokkerij. Wakker Dier put uit diverse publicaties zoals Veeteelt en het CRV-magazine, maar citeert wel erg eenzijdig en niet volledig. Zo suggereert Wakker Dier dat de run op ‘laatste kans embryo’s’ aangeeft dat de vruchtbaarheid van de melkkoe achteruit holt. Daarnaast citeert Wakker Dier het streven van CRV om een levensproductie per koe van 40.000 in 2020 te realiseren. Dit fokdoel wordt negatief uitgelegd door Wakker Dier. Ook doet Wakker Dier geen moeite om het verschil uit te leggen tussen genomic selection en genetische manipulatie. Klik hier om het rapport van Wakker Dier te lezen. Ook het programma Tros Radar besteedde aandacht aan het onderwerp. Klik hier om de uitzending te bekijken.
0 reacties
|
Wakker Dier zet aanval in op fokkerijorganisaties
Stichting Wakker Dier heeft de aanval geopend op fokkerijorganisaties die in hun fokprogramma’s een hogere productie per dier nastreven.
Wakker Dier benoemt daarbij ook CRV.
Ziek van het eten van gras
Volgens Wakker Dier zorgt de eenzijdige selectie op melkproductieverhoging voor ‘productieziekten’ zoals uierontsteking en klauwproblemen. Ook vragen hoogproductieve koeien aangepaste rantsoenen en kunnen koeien zelfs ziek worden van het eten van gras, zo stelt Wakker Dier.
Eenzijdige informatie
De stichting heeft een rapport gepubliceerd waarin ze tal van instellingen en cijfers aanhaalt hoe het is gesteld met fokkerij. Wakker Dier put uit diverse publicaties zoals Veeteelt en het CRV-magazine, maar citeert wel erg eenzijdig en niet volledig. Zo suggereert Wakker Dier dat de run op ‘laatste kans embryo’s’ aangeeft dat de vruchtbaarheid van de melkkoe achteruit holt. Daarnaast citeert Wakker Dier het streven van CRV om een levensproductie per koe van 40.000 in 2020 te realiseren. Dit fokdoel wordt negatief uitgelegd door Wakker Dier. Ook doet Wakker Dier geen moeite om het verschil uit te leggen tussen genomic selection en genetische manipulatie.
Klik hier om het rapport van Wakker Dier te lezen.
Ook het programma Tros Radar besteedde aandacht aan het onderwerp. Klik hier om de uitzending te bekijken.
REAGEER