vrijdag, 29 maart, 2019 Met de nieuwe Interbull-draai van april voor de deur zijn ook een paar aanpassingen in de fokwaardeschattingen doorgevoerd bij levensduur en vruchtbaarheid. Het gaat voornamelijk om finetuning van de huidige fokwaarden. Bij de levensduurfokwaarden worden vanaf nu ook data van Vlaamse bedrijven meegenomen in de berekening, goed voor 10 procent meer aan gegevens op jaarbasis. Volgens Gerben de Jong, hoofd AEU coöperatie CRV, was dat hiervoor nog niet mogelijk. ‘In Vlaanderen werd de verblijfslocatie van koeien niet altijd doorgegeven aan CRV, waardoor je niet goed bij kon houden of een koe is afgevoerd of alleen van locatie is veranderd.’ Nu krijgt CRV deze informatie wel, waardoor het mogelijk is deze mee te nemen in de fokwaardebepaling. Spermasoort telt meeAndere veranderingen richten zich op het vruchtbaarheidsmodel. Hierin worden voortaan alle inseminaties meegenomen. Voorheen werd alleen het aantal nodige inseminaties meegerekend. Binnen de inseminaties kan zo ook het effect van soort sperma en moment van inseminatie meegerekend worden. Gesekst sperma heeft bijvoorbeeld een 10 tot 15 procent lagere kans op conceptie. Ook de dag van de week waarop geïnsemineerd wordt, heeft invloed op vruchtbaarheid. Zo zijn inseminaties op maandag gemiddeld minder succesvol dan op zaterdag.
2 reacties
|
Vlaamse data meegerekend in levensduurfokwaarden
Met de nieuwe Interbull-draai van april voor de deur zijn ook een paar aanpassingen in de fokwaardeschattingen doorgevoerd bij levensduur en vruchtbaarheid. Het gaat voornamelijk om finetuning van de huidige fokwaarden.
Bij de levensduurfokwaarden worden vanaf nu ook data van Vlaamse bedrijven meegenomen in de berekening, goed voor 10 procent meer aan gegevens op jaarbasis. Volgens Gerben de Jong, hoofd AEU coöperatie CRV, was dat hiervoor nog niet mogelijk. ‘In Vlaanderen werd de verblijfslocatie van koeien niet altijd doorgegeven aan CRV, waardoor je niet goed bij kon houden of een koe is afgevoerd of alleen van locatie is veranderd.’ Nu krijgt CRV deze informatie wel, waardoor het mogelijk is deze mee te nemen in de fokwaardebepaling.
Spermasoort telt mee
Andere veranderingen richten zich op het vruchtbaarheidsmodel. Hierin worden voortaan alle inseminaties meegenomen. Voorheen werd alleen het aantal nodige inseminaties meegerekend.
Binnen de inseminaties kan zo ook het effect van soort sperma en moment van inseminatie meegerekend worden. Gesekst sperma heeft bijvoorbeeld een 10 tot 15 procent lagere kans op conceptie.
Ook de dag van de week waarop geïnsemineerd wordt, heeft invloed op vruchtbaarheid. Zo zijn inseminaties op maandag gemiddeld minder succesvol dan op zaterdag.
Reacties
Blijkbaar is er wel meer
Voor de Vlaamse koeien is het
REAGEER