donderdag, 21 februari, 2019 De hoeveelheid vet en eiwit per kilogram fosfaat is een prima richtsnoer voor Nederlandse melkveehouders. Dit kengetal helpt veehouders koeien te selecteren die binnen het stelsel van fosfaatrechten het meest economisch zijn. Dat zegt Frido Hamoen, die namens CRV aanwezig is bij de bijeenkomsten van de adviesraad van CRV. ‘Ik denk absoluut dat dit kengetal op het mpr-formulier niet zou misstaan’, zegt Hamoen. ‘De discussie erover is in de adviesraad nog niet gevoerd, maar je merkt dat veehouders zoekende zijn. Een jaar na de invoering van fosfaatrechten is het stof neergedaald en nu zie je dat gehalten weer winnen aan belang.’ Aparte stierenkaartNiet voor niets heeft de fokkerijorganisatie sinds afgelopen najaar een aparte stierenkaart voor gehalteverervers. Hamoen wijst er wel op dat de situatie nog kan keren als veehouders hun fosfaatexcretie bedrijfsspecifiek mogen verantwoorden via de KringloopWijzer. Maar de weg daarnaartoe is lang en vet en eiwit bepalen hoe dan ook nog steeds voor het grootste deel de melkontvangsten. Op termijn wellicht ook fokwaarde aanpassenGerben de Jong, hoofd van de afdeling Animal Evaluation Unit van CRV, ziet net als Hamoen de hoeveelheid vet en eiwit per kilogram fosfaat als een bruikbaar kengetal op de mpr. Als het voorziet in een behoefte, is een fokwaarde op termijn ook niet uit te sluiten. ‘Maar dan geef ik wel de voorkeur aan een uitgebreidere definitie: aantal euro’s uit vet, eiwit, lactose en melk, minus voerkosten per kilogram fosfaat. Want voor één kilogram vet heb je twee keer zo veel voer nodig als voor een kilogram eiwit.’ Meer over de herwaardering van vet en eiwit is te lezen in het februari 2-nummer van Veeteelt, dat vandaag verschijnt.
0 reacties
|
Vet en eiwit per kilo fosfaat bruikbaar als mpr-kengetal
![]() |
De hoeveelheid vet en eiwit per kilogram fosfaat is een prima richtsnoer voor Nederlandse melkveehouders. Dit kengetal helpt veehouders koeien te selecteren die binnen het stelsel van fosfaatrechten het meest economisch zijn.
Dat zegt Frido Hamoen, die namens CRV aanwezig is bij de bijeenkomsten van de adviesraad van CRV.
‘Ik denk absoluut dat dit kengetal op het mpr-formulier niet zou misstaan’, zegt Hamoen. ‘De discussie erover is in de adviesraad nog niet gevoerd, maar je merkt dat veehouders zoekende zijn. Een jaar na de invoering van fosfaatrechten is het stof neergedaald en nu zie je dat gehalten weer winnen aan belang.’
Aparte stierenkaart
Niet voor niets heeft de fokkerijorganisatie sinds afgelopen najaar een aparte stierenkaart voor gehalteverervers.
Hamoen wijst er wel op dat de situatie nog kan keren als veehouders hun fosfaatexcretie bedrijfsspecifiek mogen verantwoorden via de KringloopWijzer. Maar de weg daarnaartoe is lang en vet en eiwit bepalen hoe dan ook nog steeds voor het grootste deel de melkontvangsten.
Op termijn wellicht ook fokwaarde aanpassen
Gerben de Jong, hoofd van de afdeling Animal Evaluation Unit van CRV, ziet net als Hamoen de hoeveelheid vet en eiwit per kilogram fosfaat als een bruikbaar kengetal op de mpr. Als het voorziet in een behoefte, is een fokwaarde op termijn ook niet uit te sluiten. ‘Maar dan geef ik wel de voorkeur aan een uitgebreidere definitie: aantal euro’s uit vet, eiwit, lactose en melk, minus voerkosten per kilogram fosfaat. Want voor één kilogram vet heb je twee keer zo veel voer nodig als voor een kilogram eiwit.’
Meer over de herwaardering van vet en eiwit is te lezen in het februari 2-nummer van Veeteelt, dat vandaag verschijnt.
REAGEER