vrijdag, 4 november, 2016 Uit merkertesten van ruim 3400 holsteinstieren van CRV blijkt 42 procent vererver van A2A2-melk. Slechts 15 procent van de stieren scoort A1A1. De overige 43 procent is A1A2 getypeerd. A2-melk wordt sinds kort als speciaal product op de markt gebracht. Het heeft een specifieke eiwitsamenstelling. Hiervan wordt verondersteld dat deze geen verteringsproblemen geeft bij veel mensen die ‘gewone’ melk wel slecht verteren. Aandeel hoger bij zwartbont‘De A2A2-variant is dus al breed verspreid in de holsteinpopulatie en veehouders kunnen door selectie relatief snel A2A2-melk leveren als de markt daarom vraagt’, concludeert foktechnicus Pieter van Goor. ‘We nemen dit kenmerk niet direct mee in het fokprogramma, maar houden het wel in het oog. Als we bijvoorbeeld de keus hebben uit twee gelijkwaardige InSire-stieren, kan het kenmerk A2A2 de doorslag geven om de ene stier wel en de andere niet in te zetten’, geeft hij aan. Overigens is het aandeel A2A2-dieren in de zwartbontpopulatie hoger dan in de roodbontpopulatie. Zo werd in de Delta-nucleus 47 procent van de vrouwelijke zwartbonte dieren A2A2 getypeerd, terwijl dit aandeel bij de roodbonte dieren op 32 procent lag. Veel gebruikte stierenVan Goor verwacht dat het aandeel A2A2-genen momenteel vanzelf toeneemt, omdat veel gebruikte stieren als Danno, Stellando, Vitesse, Jorben, Final, Cherokee en Booking A2A2 doorgeven. Bekijk de status van de CRV-stieren in deze lijst.
0 reacties
|
Van de holsteinstieren vererft ruim 40 procent A2A2-melk
Uit merkertesten van ruim 3400 holsteinstieren van CRV blijkt 42 procent vererver van A2A2-melk. Slechts 15 procent van de stieren scoort A1A1. De overige 43 procent is A1A2 getypeerd.
A2-melk wordt sinds kort als speciaal product op de markt gebracht. Het heeft een specifieke eiwitsamenstelling. Hiervan wordt verondersteld dat deze geen verteringsproblemen geeft bij veel mensen die ‘gewone’ melk wel slecht verteren.
Aandeel hoger bij zwartbont
‘De A2A2-variant is dus al breed verspreid in de holsteinpopulatie en veehouders kunnen door selectie relatief snel A2A2-melk leveren als de markt daarom vraagt’, concludeert foktechnicus Pieter van Goor. ‘We nemen dit kenmerk niet direct mee in het fokprogramma, maar houden het wel in het oog. Als we bijvoorbeeld de keus hebben uit twee gelijkwaardige InSire-stieren, kan het kenmerk A2A2 de doorslag geven om de ene stier wel en de andere niet in te zetten’, geeft hij aan.
Overigens is het aandeel A2A2-dieren in de zwartbontpopulatie hoger dan in de roodbontpopulatie. Zo werd in de Delta-nucleus 47 procent van de vrouwelijke zwartbonte dieren A2A2 getypeerd, terwijl dit aandeel bij de roodbonte dieren op 32 procent lag.
Veel gebruikte stieren
Van Goor verwacht dat het aandeel A2A2-genen momenteel vanzelf toeneemt, omdat veel gebruikte stieren als Danno, Stellando, Vitesse, Jorben, Final, Cherokee en Booking A2A2 doorgeven.
Bekijk de status van de CRV-stieren in deze lijst.
REAGEER