dinsdag, 23 maart, 2021 De invloed van epigenetica op de expressie van genen beperkt zich niet alleen tot het vroege jonge (embryonale) leven in de baarmoeder. Ook sperma kan epigenetische invloeden doorgeven aan de nakomelingen, aldus nieuw Canadees onderzoek. Het is al lang bekend dat het DNA van de ouders de belangrijkste erfelijke factor is voor de nakomelingen. Maar overerving via DNA is maar een deel van het verhaal. Het is immers ook bekend dat de levensomstandigheden van de moeder tijdens de embryonale ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld stress of ondervoeding, ook invloed hebben op de genexpressie. Sperma heeft ook herinneringenCanadese onderzoekers hebben nu ontdekt dat informatie over de levensomstandigheden van de vader via het sperma wordt meegegeven en aldus de genexpressie bij de nakomeling beïnvloedt. Wat dit kan betekenen voor de dagelijkse veehouderijpraktijken, is nog niet in beeld.
0 reacties
|
Sperma herinnert zich leefomstandigheden
![]() |
De invloed van epigenetica op de expressie van genen beperkt zich niet alleen tot het vroege jonge (embryonale) leven in de baarmoeder. Ook sperma kan epigenetische invloeden doorgeven aan de nakomelingen, aldus nieuw Canadees onderzoek.
Het is al lang bekend dat het DNA van de ouders de belangrijkste erfelijke factor is voor de nakomelingen. Maar overerving via DNA is maar een deel van het verhaal. Het is immers ook bekend dat de levensomstandigheden van de moeder tijdens de embryonale ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld stress of ondervoeding, ook invloed hebben op de genexpressie.
Sperma heeft ook herinneringen
Canadese onderzoekers hebben nu ontdekt dat informatie over de levensomstandigheden van de vader via het sperma wordt meegegeven en aldus de genexpressie bij de nakomeling beïnvloedt.
‘De grote doorbraak van deze studie is dat we niet-DNA-moleculen hebben geïdentificeerd waarmee sperma zich de levensomstandigheden van de vader, zoals de voeding, herinnert en die informatie doorgeeft aan het embryo’, zegt Sarah Kimmins. Kimmins is onderzoeker gespecialiseerd in epigenetica aan de McGill University in Quebec en de senior auteur van de nieuwe studie.
Wat dit kan betekenen voor de dagelijkse veehouderijpraktijken, is nog niet in beeld.
REAGEER