woensdag, 9 oktober, 2019 Met een reuzensprong van ruim 1200 kg melk steeg afgelopen jaar de gemiddelde levensproductie per afgevoerde koe in Nederland naar 31.553 kg. Een fikse verbetering van het record. Dat blijkt uit de jaarlijkse mpr-statistieken van Coöperatie CRV over het boekjaar 2018-2019. De flinke stijging van de levensproductie bij afvoer lijkt het gevolg van de fosfaatwetgeving. Hierdoor werden dit jaar ook fors minder koeien afgevoerd. Met 233.374 stuks werden er 85.000 minder afgevoerd dan vorig jaar en 120.000 minder dan het jaar ervoor. Die voorbije jaren werden gekenmerkt door de fosfaatreductieregeling, waardoor veehouders koeien noodgedwongen moesten afvoeren. Nu moeten koeien, mede door het aanhouden van weinig jongvee, langer op de bedrijven blijven. Familie Hoogeveen koploper levensproductieDe toename van de levensproductie is een optelsom van een gemiddeld 27 dagen langer leven en een hogere gemiddelde productie ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijf met de hoogste levensproductie is dit jaar dat van de familie Hoogeveen uit Holwierde. Hun 12 afgevoerde koeien kalfden gemiddeld 7 keer af en produceerden 71.514 kg melk met 4,28% vet en 3,48% eiwit. Op nummer twee volgt familie Rosegaar uit Pesse en op nummer drie maatschap Gunnewijk-Toxopeus uit Lievelde. Veel records gebrokenHet mpr-jaar 2018-2019 breekt meer records, want ook de gemiddelde productie per koe is nog niet zo hoog geweest als dit jaar. Vorig jaar werd er al erg hard gemolken en wipten de Nederlandse koeien voor het eerst in de geschiedenis over de grens van gemiddeld 9000 kg heen. De stijging was toen met 417 kg melk ongekend groot. Dit jaar plussen de mpr-koeien 32 kg melk, maar staat er met gemiddeld 9155 kg wel weer een nieuw record. Van Berkum terug op nummer 1 voor productieDe hoogste gemiddelde productie komt dit jaar op naam van Siemen en Jan Siemen van Berkum uit Elahuizen. Vorig jaar eindigden ze als derde, het jaar ervoor ook als koploper. Hun 275-koppige melkveestapel realiseerde dit jaar een productie van 14.843 kg melk met 3,77% vet en 3,53% eiwit. Nummer twee zijn dit jaar de koplopers van vorig jaar: Harm, Hillie, Coenraad en Jacco van der Mark uit Veenwouden. Op nummer drie staan Ton en Wim Mooijman uit Westerwijtwerd. Grootste percentage stoppers in tien jaarHet aantal mpr-bedrijven is opnieuw fors gedaald. Toevalligerwijs is het aantal stoppers met 629 exact even groot als vorig jaar. Dit jaar is de afname daardoor 4,5 procent en dat is de sterkste terugloop in meer dan tien jaar. Het gros van de bedrijven die geen mpr meer doen, zal gestopt zijn en ook dat komt overeen met wat zich in de sector afspeelt. Meer informatie en alle cijfers zijn terug te vinden in het eerste oktobernummer van Veeteelt, dat morgen verschijnt.
1 reactie
|
Nederlandse koeien naar nieuw record voor levensproductie
![]() |
Met een reuzensprong van ruim 1200 kg melk steeg afgelopen jaar de gemiddelde levensproductie per afgevoerde koe in Nederland naar 31.553 kg. Een fikse verbetering van het record. Dat blijkt uit de jaarlijkse mpr-statistieken van Coöperatie CRV over het boekjaar 2018-2019.
De flinke stijging van de levensproductie bij afvoer lijkt het gevolg van de fosfaatwetgeving. Hierdoor werden dit jaar ook fors minder koeien afgevoerd. Met 233.374 stuks werden er 85.000 minder afgevoerd dan vorig jaar en 120.000 minder dan het jaar ervoor. Die voorbije jaren werden gekenmerkt door de fosfaatreductieregeling, waardoor veehouders koeien noodgedwongen moesten afvoeren. Nu moeten koeien, mede door het aanhouden van weinig jongvee, langer op de bedrijven blijven.
Familie Hoogeveen koploper levensproductie
De toename van de levensproductie is een optelsom van een gemiddeld 27 dagen langer leven en een hogere gemiddelde productie ten opzichte van vorig jaar.
Het bedrijf met de hoogste levensproductie is dit jaar dat van de familie Hoogeveen uit Holwierde. Hun 12 afgevoerde koeien kalfden gemiddeld 7 keer af en produceerden 71.514 kg melk met 4,28% vet en 3,48% eiwit. Op nummer twee volgt familie Rosegaar uit Pesse en op nummer drie maatschap Gunnewijk-Toxopeus uit Lievelde.
Veel records gebroken
Het mpr-jaar 2018-2019 breekt meer records, want ook de gemiddelde productie per koe is nog niet zo hoog geweest als dit jaar. Vorig jaar werd er al erg hard gemolken en wipten de Nederlandse koeien voor het eerst in de geschiedenis over de grens van gemiddeld 9000 kg heen. De stijging was toen met 417 kg melk ongekend groot. Dit jaar plussen de mpr-koeien 32 kg melk, maar staat er met gemiddeld 9155 kg wel weer een nieuw record.
Van Berkum terug op nummer 1 voor productie
De hoogste gemiddelde productie komt dit jaar op naam van Siemen en Jan Siemen van Berkum uit Elahuizen. Vorig jaar eindigden ze als derde, het jaar ervoor ook als koploper. Hun 275-koppige melkveestapel realiseerde dit jaar een productie van 14.843 kg melk met 3,77% vet en 3,53% eiwit. Nummer twee zijn dit jaar de koplopers van vorig jaar: Harm, Hillie, Coenraad en Jacco van der Mark uit Veenwouden. Op nummer drie staan Ton en Wim Mooijman uit Westerwijtwerd.
Grootste percentage stoppers in tien jaar
Het aantal mpr-bedrijven is opnieuw fors gedaald. Toevalligerwijs is het aantal stoppers met 629 exact even groot als vorig jaar. Dit jaar is de afname daardoor 4,5 procent en dat is de sterkste terugloop in meer dan tien jaar. Het gros van de bedrijven die geen mpr meer doen, zal gestopt zijn en ook dat komt overeen met wat zich in de sector afspeelt.
Meer informatie en alle cijfers zijn terug te vinden in het eerste oktobernummer van Veeteelt, dat morgen verschijnt.
Reacties
Waar is de nr 2 van vorig
REAGEER