donderdag, 23 augustus, 2018 De gemiddelde leeftijd bij afvoer van de Nederlandse melkkoe is in 2017 gedaald van ruim 64 maanden naar ruim 61 maanden. Deze conclusie trekt accountantskantoor Flynth naar aanleiding van een analyse van de jaarcijfers van hun klanten. ‘De jaren ervoor zag je dat de gemiddelde leeftijd redelijk stabiel was en soms licht steeg. Maar het fosfaatreductieplan zorgde er vorig jaar voor dat er veel oudere koeien zijn afgevoerd’, verduidelijkt Gert Nieuwenhuis, bedrijfsadviseur Agro bij Flynth. Ondanks de lagere leeftijd steeg de levensproductie wel met ruim 1000 kg naar 22.000 kg per koe. Eén cent lagere kostprijsAls gevolg van de invoering van fosfaatrechten wordt er nu minder jongvee aangehouden en is de verwachting dat de levensduur weer zal toenemen. ‘Veehouders zullen zuiniger zijn op hun oudere koeien. Dat levert ook geld ook. Het laten dalen van het vervangingspercentage van 40 procent naar 20 procent kan een kostprijsdaling van één cent per kilo melk betekenen’, aldus Nieuwenhuis. Spreiding van honderd maandenDe bedrijfsadviseur ziet uit de cijfers dat er mogelijkheden liggen om de levensduur te verhogen en het vervangingspercentage te laten dalen. ‘De spreiding onder onze bedrijven gaat van een levensduur van 30 maanden tot uitschieters met 130 maanden. Dat is enorm, daar liggen kansen, omdat werken aan levensduur geld oplevert. De top 25 procent van de betere bedrijven heeft nagenoeg altijd een hogere gemiddelde levensduur.’
2 reacties
|
Levensduur daalt met drie maanden door fosfaatreductieplan
De gemiddelde leeftijd bij afvoer van de Nederlandse melkkoe is in 2017 gedaald van ruim 64 maanden naar ruim 61 maanden.
Deze conclusie trekt accountantskantoor Flynth naar aanleiding van een analyse van de jaarcijfers van hun klanten. ‘De jaren ervoor zag je dat de gemiddelde leeftijd redelijk stabiel was en soms licht steeg. Maar het fosfaatreductieplan zorgde er vorig jaar voor dat er veel oudere koeien zijn afgevoerd’, verduidelijkt Gert Nieuwenhuis, bedrijfsadviseur Agro bij Flynth. Ondanks de lagere leeftijd steeg de levensproductie wel met ruim 1000 kg naar 22.000 kg per koe.
Eén cent lagere kostprijs
Als gevolg van de invoering van fosfaatrechten wordt er nu minder jongvee aangehouden en is de verwachting dat de levensduur weer zal toenemen. ‘Veehouders zullen zuiniger zijn op hun oudere koeien. Dat levert ook geld ook. Het laten dalen van het vervangingspercentage van 40 procent naar 20 procent kan een kostprijsdaling van één cent per kilo melk betekenen’, aldus Nieuwenhuis.
Spreiding van honderd maanden
De bedrijfsadviseur ziet uit de cijfers dat er mogelijkheden liggen om de levensduur te verhogen en het vervangingspercentage te laten dalen. ‘De spreiding onder onze bedrijven gaat van een levensduur van 30 maanden tot uitschieters met 130 maanden. Dat is enorm, daar liggen kansen, omdat werken aan levensduur geld oplevert. De top 25 procent van de betere bedrijven heeft nagenoeg altijd een hogere gemiddelde levensduur.’
Reacties
veeteelt van 64 naar 21
Oeps, dat moet natuurlijk van
REAGEER