vrijdag, 19 juni, 2020 Kalveren die in hun jonge leven hard zijn gevoerd, produceren in hun latere leven meer melk en hebben een veel grotere kans om de derde lactatie te halen. Dit blijkt uit langjarig onderzoek van Trouw Nutrition, producent van onder andere kalvermelkpoeder. Acht en vier liter melkIn het onderzoek werd een groep van 86 kalveren na de biestperiode verdeeld in twee gelijke groepen. De ene groep kreeg tot een leeftijd van acht weken dagelijks vier liter kunstmelk, de andere groep acht liter. Na deze periode werd de melkgift geleidelijk afgebouwd en kregen alle kalveren dezelfde opfok. Melkproductie ruim kilo hogerInmiddels zijn de proefkalveren derdekalfskoeien. Het verschil in voeding tijdens de eerste acht weken van de opfokperiode zorgde voor grote verschillen in het latere leven. Zo waren de royaal gevoerde kalveren gemiddeld 23 dagen jonger bij de eerste keer afkalven. En in de eerste en tweede lactatie produceerden ze gemiddeld ruim een kilo meer melk (gecorrigeerd voor vet- en eiwitgehalte). Uitval 30 procent lagerOok de uitval onder de dieren die als kalf acht liter melk hadden gekregen was aanzienlijk lager. Van deze groep van 43 kalveren startten er uiteindelijk 23 aan een derde lactatie. Van de andere groep van 43 waren op dat moment nog maar 16 dieren op het bedrijf. Achtergrond epigenetica in VeeteeltDe resultaten van het onderzoek van Trouw zijn een voorbeeld van wat ‘epigenetica’ wordt genoemd. Dit fenomeen verwijst naar het genetisch ‘programmeren’ van dieren en mensen in hun jonge leven. Of bepaalde genen tot uitdrukking komen blijkt deels te worden bepaald door voeding in de eerste weken, maar ook al tijdens de dracht. In het juninummer van Veeteelt is een achtergrondverhaal over epigenetica te lezen. De nieuwe Veeteelt valt eind deze week in de brievenbus
0 reacties
|
Jonge kalveren hard voeren verhoogt de levensduur
![]() |
Kalveren die in hun jonge leven hard zijn gevoerd, produceren in hun latere leven meer melk en hebben een veel grotere kans om de derde lactatie te halen.
Dit blijkt uit langjarig onderzoek van Trouw Nutrition, producent van onder andere kalvermelkpoeder.
Acht en vier liter melk
In het onderzoek werd een groep van 86 kalveren na de biestperiode verdeeld in twee gelijke groepen. De ene groep kreeg tot een leeftijd van acht weken dagelijks vier liter kunstmelk, de andere groep acht liter. Na deze periode werd de melkgift geleidelijk afgebouwd en kregen alle kalveren dezelfde opfok.
Melkproductie ruim kilo hoger
Inmiddels zijn de proefkalveren derdekalfskoeien. Het verschil in voeding tijdens de eerste acht weken van de opfokperiode zorgde voor grote verschillen in het latere leven. Zo waren de royaal gevoerde kalveren gemiddeld 23 dagen jonger bij de eerste keer afkalven. En in de eerste en tweede lactatie produceerden ze gemiddeld ruim een kilo meer melk (gecorrigeerd voor vet- en eiwitgehalte).
Uitval 30 procent lager
Ook de uitval onder de dieren die als kalf acht liter melk hadden gekregen was aanzienlijk lager. Van deze groep van 43 kalveren startten er uiteindelijk 23 aan een derde lactatie. Van de andere groep van 43 waren op dat moment nog maar 16 dieren op het bedrijf.
Achtergrond epigenetica in Veeteelt
De resultaten van het onderzoek van Trouw zijn een voorbeeld van wat ‘epigenetica’ wordt genoemd. Dit fenomeen verwijst naar het genetisch ‘programmeren’ van dieren en mensen in hun jonge leven. Of bepaalde genen tot uitdrukking komen blijkt deels te worden bepaald door voeding in de eerste weken, maar ook al tijdens de dracht.
In het juninummer van Veeteelt is een achtergrondverhaal over epigenetica te lezen. De nieuwe Veeteelt valt eind deze week in de brievenbus
REAGEER