maandag, 20 november, 2017 Het indikken van melk op het eigen erf biedt ook onder Nederlandse omstandigheden perspectief. Dat blijkt uit een proefinstallatie met membraamfiltratie op de Dairy Campus in Leeuwarden. De installatie werd achter de melkrobot geplaatst en verwerkte tussen de 60 en 100 liter melk per uur, zo schrijft het tijdschrift ZuivelZicht. Melkwaliteit uiteindelijk stabielHet indikken van melk op boerderijniveau bespaart 0,4 cent per kilogram melk aan kosten. Voor de melkverwerker levert de verwerking van ingedikte melk in de fabriek een besparing op van 1 cent per 100 kg melk. Volgens zuivelverwerker DOC, een van de partners van het onderzoek, had kaas gemaakt van honderd procent ingedikte melk onvoldoende kwaliteit. Maar werd de melk gemengd met vijftig procent ‘gewone melk’, dan kwam er kaas uit de kaasbak die in de buurt kwam van ‘referentiekaas’. Na aanloopproblemen in de eerst maanden lukte het om de kwaliteit van de melk stabiel en goed te houden. Dalende transportkostenDOC is geïnteresseerd in een vervolgonderzoek, maar dan moet wel duidelijk worden of rauwe melk na indikken nog steeds rauwe melk is. Wanneer het indikken van melk gezien wordt als een melkverwerkingsproces, dan gelden er strengere regels en eisen zoals bij een zelfzuivelaar. Vooral voor zuivelondernemingen waarbij melktransport over grote afstanden plaatsvindt, lijkt het indikken van melk interessant. Bij het indikken van melk wordt er vijftig procent van het water uit de melk gehaald,waardoor de transportkosten dalen. Investeringskosten 30.000 euroDe investeringskosten voor een installatie om melk in te dikken op het boerenerf worden geschat op 30.000 euro. Volgens de leverancier van de installatie is de aanschaf interessant voor bedrijven met vier melkrobots.
0 reacties
|
Indikken van melk heeft ook in Nederland perspectief
Het indikken van melk op het eigen erf biedt ook onder Nederlandse omstandigheden perspectief.
Dat blijkt uit een proefinstallatie met membraamfiltratie op de Dairy Campus in Leeuwarden. De installatie werd achter de melkrobot geplaatst en verwerkte tussen de 60 en 100 liter melk per uur, zo schrijft het tijdschrift ZuivelZicht.
Melkwaliteit uiteindelijk stabiel
Het indikken van melk op boerderijniveau bespaart 0,4 cent per kilogram melk aan kosten. Voor de melkverwerker levert de verwerking van ingedikte melk in de fabriek een besparing op van 1 cent per 100 kg melk.
Volgens zuivelverwerker DOC, een van de partners van het onderzoek, had kaas gemaakt van honderd procent ingedikte melk onvoldoende kwaliteit. Maar werd de melk gemengd met vijftig procent ‘gewone melk’, dan kwam er kaas uit de kaasbak die in de buurt kwam van ‘referentiekaas’. Na aanloopproblemen in de eerst maanden lukte het om de kwaliteit van de melk stabiel en goed te houden.
Dalende transportkosten
DOC is geïnteresseerd in een vervolgonderzoek, maar dan moet wel duidelijk worden of rauwe melk na indikken nog steeds rauwe melk is. Wanneer het indikken van melk gezien wordt als een melkverwerkingsproces, dan gelden er strengere regels en eisen zoals bij een zelfzuivelaar.
Vooral voor zuivelondernemingen waarbij melktransport over grote afstanden plaatsvindt, lijkt het indikken van melk interessant. Bij het indikken van melk wordt er vijftig procent van het water uit de melk gehaald,waardoor de transportkosten dalen.
Investeringskosten 30.000 euro
De investeringskosten voor een installatie om melk in te dikken op het boerenerf worden geschat op 30.000 euro. Volgens de leverancier van de installatie is de aanschaf interessant voor bedrijven met vier melkrobots.
REAGEER