vrijdag, 10 september, 2021 Hoornloze stieren waren in 2020 goed voor meer dan de helft (54 procent) van alle roodbontinseminaties in Duitsland. Dat is een stijging van 7,6 procentpunt ten opzichte van 2019. Vergeleken met roodbont blijft het gebruik van zwartbonte hoornloze stieren nog iets achter. In 2020 kwam in Duitsland ongeveer een op de vijf inseminaties (20,8 procent) voor rekening van een hoornloze stier, zo meldt Milchrind. Dat brengt het totaal aandeel hoornloze inseminaties over rood- en zwartbont op 25,6 procent. Inzet PP-stieren stijgtBinnen het gebruik van hoornloze stieren is ook een verschuiving zichtbaar. Duitse melkveehouders kiezen er steeds vaker voor om homozygoot hoornloze stieren in te zetten, ofwel stieren waarvan alle nakomelingen hoornloos geboren worden. Bij roodbont ging het bij 36,8 procent van alle inseminaties om een PP-stier, bij zwartbont steeg dat aandeel naar 14,4 procent. Die populariteit van zuiver hoornloze stieren blijkt ook uit de top tien meestgebruikte hoornloze stieren. Zeven van de tien zijn PP-stieren met Merian PP met ruim 60.000 inseminaties als vaandeldrager. Van de stier zijn intussen in Duitsland al ruim 45.000 nakomelingen geregistreerd. Ook zichtbaar in koeienpopulatieDe stijgende populariteit van hoornloze stieren is intussen ook zichtbaar in de koeienpopulatie. Bij de genoomgetypeerde vrouwelijke dieren die in de eerste zeven maanden van 2021 zijn geboren, lag het aandeel hoornloze dieren bij roodbont op 38,2 procent en bij zwartbont op 16,9 procent. Het aandeel vrouwelijke PP-dieren ligt met achtereenvolgens 6,2 procent bij roodbont en 1,6 procent bij zwartbont nog wel een flink stuk lager.
0 reacties
|
Hoornloze stieren goed voor ruime helft Duitse roodbontinseminaties
Hoornloze stieren waren in 2020 goed voor meer dan de helft (54 procent) van alle roodbontinseminaties in Duitsland. Dat is een stijging van 7,6 procentpunt ten opzichte van 2019.
Vergeleken met roodbont blijft het gebruik van zwartbonte hoornloze stieren nog iets achter. In 2020 kwam in Duitsland ongeveer een op de vijf inseminaties (20,8 procent) voor rekening van een hoornloze stier, zo meldt Milchrind. Dat brengt het totaal aandeel hoornloze inseminaties over rood- en zwartbont op 25,6 procent.
Inzet PP-stieren stijgt
Binnen het gebruik van hoornloze stieren is ook een verschuiving zichtbaar. Duitse melkveehouders kiezen er steeds vaker voor om homozygoot hoornloze stieren in te zetten, ofwel stieren waarvan alle nakomelingen hoornloos geboren worden. Bij roodbont ging het bij 36,8 procent van alle inseminaties om een PP-stier, bij zwartbont steeg dat aandeel naar 14,4 procent.
Die populariteit van zuiver hoornloze stieren blijkt ook uit de top tien meestgebruikte hoornloze stieren. Zeven van de tien zijn PP-stieren met Merian PP met ruim 60.000 inseminaties als vaandeldrager. Van de stier zijn intussen in Duitsland al ruim 45.000 nakomelingen geregistreerd.
Ook zichtbaar in koeienpopulatie
De stijgende populariteit van hoornloze stieren is intussen ook zichtbaar in de koeienpopulatie. Bij de genoomgetypeerde vrouwelijke dieren die in de eerste zeven maanden van 2021 zijn geboren, lag het aandeel hoornloze dieren bij roodbont op 38,2 procent en bij zwartbont op 16,9 procent.
Het aandeel vrouwelijke PP-dieren ligt met achtereenvolgens 6,2 procent bij roodbont en 1,6 procent bij zwartbont nog wel een flink stuk lager.
REAGEER