zaterdag, 19 september, 2020 Honderd- en tientonners scoren als vaars nog altijd gemiddeld voor bouwkenmerken met opvallend sterke uiers. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van Coöperatie CRV. Hoofdinspecteur Gerbrand van Burgsteden analyseerde de gegevens van de bijna 19.000 honderdtonners en ruim 1900 tientonners die de afgelopen tien jaar die mijlpaal bereikten. Van de koeien in zijn analyse kregen 12.421 honderdtonners en 1355 tientonners een exterieurscore als vaars. Vooruieraanhechting en ophangband beterDe honderdtonners scoorden als vaars gemiddeld 81,9 punten, de tientonners kwamen uit op 82,4 punten. Voor uier scoorden ze respectievelijk 82,3 en 82,8 punten. In de onderbalk valt op dat de vaarzen voor bouwkenmerken als voorhand, inhoud en hoogtemaat rond het gemiddelde scoren. Voor de uierkenmerken vooruieraanhechting, ophangband en achteruierhoogte scoren ze juist een flink stuk hoger, net als voor de beenkenmerken beengebruik en beenstand achteraanzicht. Iets meer nadruk op uierHet exterieurprofiel van deze koeien komt overeen met die in een afstudeeropdracht van René de Wit in 2001. ‘Terwijl we nu toch bijna twintig jaar verder zijn en het om andere koeien gaat dan destijds’, geeft Van Burgsteden aan. ‘Hooguit ligt de nadruk nu iets meer op de uierkenmerken.’
0 reacties
|
Honderdtonners: nog altijd gemiddeld van bouw en fraai geuierd
Honderd- en tientonners scoren als vaars nog altijd gemiddeld voor bouwkenmerken met opvallend sterke uiers. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van Coöperatie CRV.
Hoofdinspecteur Gerbrand van Burgsteden analyseerde de gegevens van de bijna 19.000 honderdtonners en ruim 1900 tientonners die de afgelopen tien jaar die mijlpaal bereikten. Van de koeien in zijn analyse kregen 12.421 honderdtonners en 1355 tientonners een exterieurscore als vaars.
Vooruieraanhechting en ophangband beter
De honderdtonners scoorden als vaars gemiddeld 81,9 punten, de tientonners kwamen uit op 82,4 punten. Voor uier scoorden ze respectievelijk 82,3 en 82,8 punten.
In de onderbalk valt op dat de vaarzen voor bouwkenmerken als voorhand, inhoud en hoogtemaat rond het gemiddelde scoren. Voor de uierkenmerken vooruieraanhechting, ophangband en achteruierhoogte scoren ze juist een flink stuk hoger, net als voor de beenkenmerken beengebruik en beenstand achteraanzicht.
Iets meer nadruk op uier
Het exterieurprofiel van deze koeien komt overeen met die in een afstudeeropdracht van René de Wit in 2001. ‘Terwijl we nu toch bijna twintig jaar verder zijn en het om andere koeien gaat dan destijds’, geeft Van Burgsteden aan. ‘Hooguit ligt de nadruk nu iets meer op de uierkenmerken.’
REAGEER