woensdag, 13 januari, 2021 Hittestress bij droge koeien werkt door in de prestaties van hun dochters en zelfs kleindochters. Dit is de opvallende uitkomst van een tienjarig onderzoek naar de effecten van hittestress aan de Universiteit van Florida in de Verenigde Staten. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Dairy Science. Jaar kortere levensduurDe onderzoekers volgden de nakomelingen van twee groepen koeien. De eerste groep kreeg in de laatste 46 dagen van de droogstand koeling aangeboden in de vorm van onder andere ventilatoren en sprinklers. De tweede groep had deze mogelijkheid om hittestress te verminderen niet. Eerder werd al bekend dat de vaarskalveren van koeien uit de tweede groep kleiner bleven en in de eerste lactatie gemiddeld 2,2 kg minder melk per dag produceerden. In de tweede lactatie was het verschil in melkproductie 2,3 kg per dag en in de derde lactatie zelfs 6,5 kg. Ook leefden de dochters van moeders met hittestress bijna een jaar korter. Kleindochters -1,3 kg melk per dagDit verschil blijkt nu ook door te werken in de prestaties van de volgende generatie. De kleindochters van de koeien die in de late dracht te maken hadden met hittestress produceerden in de eerste lactatie gemiddeld 1,3 kg minder melk per dag. Minder ontwikkeld uierweefselDe onderzoekers vermoeden dat het verschil in melkproductie te maken heeft met een minder goed ontwikkeld uierweefsel. De aanleg van uierweefsel bij een kalf gebeurt al in de baarmoeder in de laatste maanden van de dracht. Hittestress zou hier een negatieve invloed op hebben. Nu blijkt dat deze invloed ook doorwerkt in de volgende generatie. EpigeneticaDe uitkomsten van het Amerikaanse onderzoek onderbouwen de theorie dat milieu en genetische aanleg invloed op elkaar kunnen hebben. In juni 2020 publiceerde Veeteelt een achtergrondartikel over dit fenomeen dat epigenetica wordt genoemd. Klik hier om dit artikel nog eens terug te lezen.
0 reacties
|
Hittestress werkt door in melkproductie kleindochters
![]() |
Hittestress bij droge koeien werkt door in de prestaties van hun dochters en zelfs kleindochters.
Dit is de opvallende uitkomst van een tienjarig onderzoek naar de effecten van hittestress aan de Universiteit van Florida in de Verenigde Staten. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Dairy Science.
Jaar kortere levensduur
De onderzoekers volgden de nakomelingen van twee groepen koeien. De eerste groep kreeg in de laatste 46 dagen van de droogstand koeling aangeboden in de vorm van onder andere ventilatoren en sprinklers. De tweede groep had deze mogelijkheid om hittestress te verminderen niet. Eerder werd al bekend dat de vaarskalveren van koeien uit de tweede groep kleiner bleven en in de eerste lactatie gemiddeld 2,2 kg minder melk per dag produceerden. In de tweede lactatie was het verschil in melkproductie 2,3 kg per dag en in de derde lactatie zelfs 6,5 kg. Ook leefden de dochters van moeders met hittestress bijna een jaar korter.
Kleindochters -1,3 kg melk per dag
Dit verschil blijkt nu ook door te werken in de prestaties van de volgende generatie. De kleindochters van de koeien die in de late dracht te maken hadden met hittestress produceerden in de eerste lactatie gemiddeld 1,3 kg minder melk per dag.
Minder ontwikkeld uierweefsel
De onderzoekers vermoeden dat het verschil in melkproductie te maken heeft met een minder goed ontwikkeld uierweefsel. De aanleg van uierweefsel bij een kalf gebeurt al in de baarmoeder in de laatste maanden van de dracht. Hittestress zou hier een negatieve invloed op hebben. Nu blijkt dat deze invloed ook doorwerkt in de volgende generatie.
Epigenetica
De uitkomsten van het Amerikaanse onderzoek onderbouwen de theorie dat milieu en genetische aanleg invloed op elkaar kunnen hebben. In juni 2020 publiceerde Veeteelt een achtergrondartikel over dit fenomeen dat epigenetica wordt genoemd. Klik hier om dit artikel nog eens terug te lezen.
REAGEER