vrijdag, 7 december, 2018 CRV heeft genoomfokwaarden ontwikkeld voor het mrij-ras. Om de betrouwbaarheid hiervan verder te verhogen, is een project opgezet om data te verzamelen. Hieraan nemen inmiddels 28 veehouders deel. Om merkerfokwaarden met voldoende betrouwbaarheid te kunnen schatten, zijn gegevens nodig van een grote groep dieren. De berekeningen van genoomfokwaarden voor het holsteinras zijn gebaseerd op data van meer dan 100.000 dieren. Deze informatie is echter niet bruikbaar voor mrij, omdat gen-effecten verschillen tussen rassen. Samenwerking vergroot populatieVia een samenwerking met de fokkerijorganisatie voor het aan mrij verwante Duitse Doppelnutzungras en Stichting Zeldzame Huisdierrassen zijn nu gegevens beschikbaar van 550 stieren. Daarnaast zijn in Nederland en Duitsland initiatieven gestart om zoveel mogelijk melkgevende mrij-koeien te typeren. In Nederland is een FokkerijData Plus-project opgezet waaraan inmiddels 22 veehouders meedoen. Zij laten van al hun dieren merkerfokwaarden bepalen en verzamelen productie- en gezondheidsdata. Hierdoor bestaat de referentiepopulatie eind dit jaar uit bijna 5000 dieren. Voor productiekenmerken kunnen bij kalveren nu fokwaarden worden geschat met een betrouwbaarheid van ruim 40 procent. Deze betrouwbaarheid zal toenemen naarmate de referentiepopulatie groeit. Nog geen stierenVooralsnog worden genoomfokwaarden alleen gepubliceerd voor vrouwelijke dieren. Ook bij de selectie van stieren voor het mrij-fokprogramma maakt CRV al gebruik van merkerinformatie. Genoomfokwaarden voor stieren worden nog niet gepubliceerd.
1 reactie
|
Genoomfokwaarden nu ook beschikbaar voor mrij-ras
CRV heeft genoomfokwaarden ontwikkeld voor het mrij-ras. Om de betrouwbaarheid hiervan verder te verhogen, is een project opgezet om data te verzamelen. Hieraan nemen inmiddels 28 veehouders deel.
Om merkerfokwaarden met voldoende betrouwbaarheid te kunnen schatten, zijn gegevens nodig van een grote groep dieren. De berekeningen van genoomfokwaarden voor het holsteinras zijn gebaseerd op data van meer dan 100.000 dieren. Deze informatie is echter niet bruikbaar voor mrij, omdat gen-effecten verschillen tussen rassen.
Samenwerking vergroot populatie
Via een samenwerking met de fokkerijorganisatie voor het aan mrij verwante Duitse Doppelnutzungras en Stichting Zeldzame Huisdierrassen zijn nu gegevens beschikbaar van 550 stieren. Daarnaast zijn in Nederland en Duitsland initiatieven gestart om zoveel mogelijk melkgevende mrij-koeien te typeren. In Nederland is een FokkerijData Plus-project opgezet waaraan inmiddels 22 veehouders meedoen. Zij laten van al hun dieren merkerfokwaarden bepalen en verzamelen productie- en gezondheidsdata. Hierdoor bestaat de referentiepopulatie eind dit jaar uit bijna 5000 dieren. Voor productiekenmerken kunnen bij kalveren nu fokwaarden worden geschat met een betrouwbaarheid van ruim 40 procent. Deze betrouwbaarheid zal toenemen naarmate de referentiepopulatie groeit.
Nog geen stieren
Vooralsnog worden genoomfokwaarden alleen gepubliceerd voor vrouwelijke dieren. Ook bij de selectie van stieren voor het mrij-fokprogramma maakt CRV al gebruik van merkerinformatie. Genoomfokwaarden voor stieren worden nog niet gepubliceerd.
Reacties
Graag meer artikels over MRIJ
REAGEER