donderdag, 23 november, 2017 In vijf jaar tijd is het gebruik van witblauwstieren in Nederland verdrievoudigd. Bij meer dan één op de vijf eerste inseminaties komt er inmiddels een witblauwstier aan te pas. Dat blijkt uit de ki-cijfers van CRV over het boekjaar 2016-2017. Afgelopen jaar registreerde CRV bijna 333.000 eerste inseminaties met witblauwen, ofwel 21,4 procent van de totale inseminatiemarkt. Voor het eerst zijn de witblauwstieren daarmee meer ingezet de roodbonte holsteinstieren. Het aantal eerste inseminaties met roodbonte holsteinstieren liep ten opzichte van een jaar geleden met bijna 25.000 stuks terug tot 255.994, goed voor een aandeel van 16,5 procent. Inseminatiemarkt krimptVoor het eerst in negen jaar tijd nam de Nederlandse inseminatiemarkt in omvang iets af. Het totaal aantal eerste inseminaties kwam uit op 1,56 miljoen. De zwartbontstieren nemen daarvan ruim 54 procent voor hun rekening, terwijl de kruisingsrassen genoegen moeten nemen met een marktpositie van 7,2 procent. Net als vorig jaar neemt Batenburg G. Stellando opnieuw de leiding in het klassement met meestgebruikte stieren. Ruim 41.000 eerste inseminaties zijn dit jaar genoeg voor de eerste plek van de Fidelityzoon uit Batenburg Ginster 2545 (v. O Man). Net als vorig jaar zijn Delta Atlantic (v. Ramos) en Delta Bookem Danno (v. Bookem) de naaste belagers van Stellando. Fantasy populairst bij roodbontDe Vlottenburg Fantasy is opnieuw de meestgebruikte roodbontstier, al is zijn voorsprong minder groot dan vorig jaar. De Fictionzoon kreeg ruim 13.000 eerste inseminaties achter zijn naam, bijna een halvering ten opzichte van een jaar geleden. Browning nummer 1 in VlaanderenAnders dan in Nederland groeide de inseminatiemarkt in Vlaanderen licht. Willem’s-Hoeve Browning was er de meestgebruikte zwartbontstier met bijna 5000 eerste inseminaties. Genoomstier American Carnival (v. Jester) was de populairste roodbontstier in Vlaanderen met ruim 2200 eerste inseminaties. Lees het volledige verhaal over de ki-cijfers in de november 2-editie van Veeteelt, die vanaf vandaag in de bus valt.
0 reacties
|
Gebruik witblauwstieren in vijf jaar tijd verdrievoudigd
In vijf jaar tijd is het gebruik van witblauwstieren in Nederland verdrievoudigd. Bij meer dan één op de vijf eerste inseminaties komt er inmiddels een witblauwstier aan te pas. Dat blijkt uit de ki-cijfers van CRV over het boekjaar 2016-2017.
Afgelopen jaar registreerde CRV bijna 333.000 eerste inseminaties met witblauwen, ofwel 21,4 procent van de totale inseminatiemarkt. Voor het eerst zijn de witblauwstieren daarmee meer ingezet de roodbonte holsteinstieren. Het aantal eerste inseminaties met roodbonte holsteinstieren liep ten opzichte van een jaar geleden met bijna 25.000 stuks terug tot 255.994, goed voor een aandeel van 16,5 procent.
Inseminatiemarkt krimpt
Voor het eerst in negen jaar tijd nam de Nederlandse inseminatiemarkt in omvang iets af. Het totaal aantal eerste inseminaties kwam uit op 1,56 miljoen. De zwartbontstieren nemen daarvan ruim 54 procent voor hun rekening, terwijl de kruisingsrassen genoegen moeten nemen met een marktpositie van 7,2 procent.
Net als vorig jaar neemt Batenburg G. Stellando opnieuw de leiding in het klassement met meestgebruikte stieren. Ruim 41.000 eerste inseminaties zijn dit jaar genoeg voor de eerste plek van de Fidelityzoon uit Batenburg Ginster 2545 (v. O Man). Net als vorig jaar zijn Delta Atlantic (v. Ramos) en Delta Bookem Danno (v. Bookem) de naaste belagers van Stellando.
Fantasy populairst bij roodbont
De Vlottenburg Fantasy is opnieuw de meestgebruikte roodbontstier, al is zijn voorsprong minder groot dan vorig jaar. De Fictionzoon kreeg ruim 13.000 eerste inseminaties achter zijn naam, bijna een halvering ten opzichte van een jaar geleden.
Browning nummer 1 in Vlaanderen
Anders dan in Nederland groeide de inseminatiemarkt in Vlaanderen licht. Willem’s-Hoeve Browning was er de meestgebruikte zwartbontstier met bijna 5000 eerste inseminaties. Genoomstier American Carnival (v. Jester) was de populairste roodbontstier in Vlaanderen met ruim 2200 eerste inseminaties.
Lees het volledige verhaal over de ki-cijfers in de november 2-editie van Veeteelt, die vanaf vandaag in de bus valt.
REAGEER