dinsdag, 7 maart, 2017 De stichting Vleesvee Hulshorst heeft de vleesveekeuring van zaterdag 11 maart afgelast vanwege onduidelijkheid over de fosfaatreductieregeling. Voor de keuring waren 120 dieren aangemeld in het verbeterdroodbontras en het Belgisch-witblauwras. ‘We waren verheugd dat er zoveel dieren ingeschreven waren voor onze keuring’, laten Bea Sneller en Andries Jan Reurink van de stichting in een mededeling weten. ‘120 stuks. Maar de regels van het fosfaatreductieplan hebben voor een hoop vleesveehouders consequenties. Menig vleesveehouder heeft daarom zijn dieren teruggetrokken voor de keuring.’ Deelname aan keuring betekent aanvoerIn het kader van het fosfaatreductieplan is het aantal vrouwelijke grootvee-eenheden (gve) op 15 december 2016 bepalend voor het aantal dieren dat in heel 2017 gehouden mag worden door niet-melkleverende veehouders. Zijn er na die datum meer dan twee vrouwelijke dieren aangevoerd, dan valt het zoogkoeienbedrijf onder de regeling. Kafkaiaans is dat aanvoer en afvoer naar de keuring als aankoop geregistreerd wordt in het I&R-systeem, zo heeft de keuringsorganisatie ervaren. ‘Als organisatie hebben we er alles aan gedaan om een aantal zaken zwart op wit te krijgen, maar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wil hier niet aan meewerken’, aldus Bea Sneller en Andries Jan Reurink. Volop overleg met RVOIedere grootvee-eenheid meer dan op 15 december kost 480 euro aan boete. Het risico dat deze boete ook geldt voor de keuringsdeelnemers zorgde voor het besluit om de keuring af te lassen. Deze week wordt er nog door verschillende belangenorganisaties volop gesproken met RVO om onduidelijkheid over de invulling van de regels bij keuringdeelname weg te nemen. Komende periode staan er nog diverse keuringen op programma.
0 reacties
|
Fosfaatreductieregeling fataal voor keuring Hulshorst
De stichting Vleesvee Hulshorst heeft de vleesveekeuring van zaterdag 11 maart afgelast vanwege onduidelijkheid over de fosfaatreductieregeling.
Voor de keuring waren 120 dieren aangemeld in het verbeterdroodbontras en het Belgisch-witblauwras. ‘We waren verheugd dat er zoveel dieren ingeschreven waren voor onze keuring’, laten Bea Sneller en Andries Jan Reurink van de stichting in een mededeling weten. ‘120 stuks. Maar de regels van het fosfaatreductieplan hebben voor een hoop vleesveehouders consequenties. Menig vleesveehouder heeft daarom zijn dieren teruggetrokken voor de keuring.’
Deelname aan keuring betekent aanvoer
In het kader van het fosfaatreductieplan is het aantal vrouwelijke grootvee-eenheden (gve) op 15 december 2016 bepalend voor het aantal dieren dat in heel 2017 gehouden mag worden door niet-melkleverende veehouders. Zijn er na die datum meer dan twee vrouwelijke dieren aangevoerd, dan valt het zoogkoeienbedrijf onder de regeling. Kafkaiaans is dat aanvoer en afvoer naar de keuring als aankoop geregistreerd wordt in het I&R-systeem, zo heeft de keuringsorganisatie ervaren. ‘Als organisatie hebben we er alles aan gedaan om een aantal zaken zwart op wit te krijgen, maar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wil hier niet aan meewerken’, aldus Bea Sneller en Andries Jan Reurink.
Volop overleg met RVO
Iedere grootvee-eenheid meer dan op 15 december kost 480 euro aan boete. Het risico dat deze boete ook geldt voor de keuringsdeelnemers zorgde voor het besluit om de keuring af te lassen.
Deze week wordt er nog door verschillende belangenorganisaties volop gesproken met RVO om onduidelijkheid over de invulling van de regels bij keuringdeelname weg te nemen. Komende periode staan er nog diverse keuringen op programma.
REAGEER