dinsdag, 30 mei, 2017 ‘De negatieve effecten van inteeltdepressie vallen tot nu toe in het niet bij de positieve effecten van genetische vooruitgang.’ Dit stelt Gerben de Jong, hoofd van de Animal Evaluation Unit van CRV, op basis van de uitkomsten van een onderzoek naar de invloed van inteelt op de prestaties van vaarzen. Inteeltdepressie is het verschijnsel dat nakomelingen die zijn geboren uit verwante ouders minder goed presteren dan op grond van hun fokwaarden verwacht mag worden. Plus 0,38 dagen tussenkalftijdIn het onderzoek werden de prestaties van de Nederlandse zwartbonte vaarzen afgezet tegen de inteeltgraad. Eén procent toename van de inteelt bleek overeen te komen met een daling van de melkproductie van bijna 21 kilo, een stijging van de tussenkalftijd met 0,38 dagen, een 0,15 procent lagere kalvervitaliteit en 0,16 procent meer mastitis. In 2015 steeg de inteeltgraad in de Nederlandse zwartbontpopulatie met gemiddeld 0,17 procent. Bij roodbont was de stijging 0,11 procent. Genetische vooruitgang dominantDe ontwikkeling van inteeltdepressie werd ook afgezet tegen de genetische vooruitgang. Tussen 2008 en 2015 was de genetische vooruitgang voor kilogrammen eiwit bijvoorbeeld 14,3 kilogram, terwijl de achteruitgang als gevolg van inteelt op 0,13 kilogram uitkwam. Voor tussenkalftijd liggen de cijfers op een verkorting van 6,7 dagen als gevolg van genetische vooruitgang en een verlenging van 0,07 dagen door inteelttoename. Een uitgebreid achtergrondverhaal over inteelt kunt u lezen in het tweede meinummer van Veeteelt.
0 reacties
|
Effect inteeltdepressie tot nu toe nauwelijks zichtbaar
![]() |
‘De negatieve effecten van inteeltdepressie vallen tot nu toe in het niet bij de positieve effecten van genetische vooruitgang.’
Dit stelt Gerben de Jong, hoofd van de Animal Evaluation Unit van CRV, op basis van de uitkomsten van een onderzoek naar de invloed van inteelt op de prestaties van vaarzen.
Inteeltdepressie is het verschijnsel dat nakomelingen die zijn geboren uit verwante ouders minder goed presteren dan op grond van hun fokwaarden verwacht mag worden.
Plus 0,38 dagen tussenkalftijd
In het onderzoek werden de prestaties van de Nederlandse zwartbonte vaarzen afgezet tegen de inteeltgraad. Eén procent toename van de inteelt bleek overeen te komen met een daling van de melkproductie van bijna 21 kilo, een stijging van de tussenkalftijd met 0,38 dagen, een 0,15 procent lagere kalvervitaliteit en 0,16 procent meer mastitis. In 2015 steeg de inteeltgraad in de Nederlandse zwartbontpopulatie met gemiddeld 0,17 procent. Bij roodbont was de stijging 0,11 procent.
Genetische vooruitgang dominant
De ontwikkeling van inteeltdepressie werd ook afgezet tegen de genetische vooruitgang. Tussen 2008 en 2015 was de genetische vooruitgang voor kilogrammen eiwit bijvoorbeeld 14,3 kilogram, terwijl de achteruitgang als gevolg van inteelt op 0,13 kilogram uitkwam. Voor tussenkalftijd liggen de cijfers op een verkorting van 6,7 dagen als gevolg van genetische vooruitgang en een verlenging van 0,07 dagen door inteelttoename.
Een uitgebreid achtergrondverhaal over inteelt kunt u lezen in het tweede meinummer van Veeteelt.
REAGEER