woensdag, 13 februari, 2019 De veerkracht van koeien kan genetisch verbeterd worden door slim gebruik te maken van de ‘big data’ die beschikbaar komen door de automatiseringen van metingen in de veehouderij. Dit stellen de onderzoekers Tom Berghof en Han Mulder van de leerstoelgroep Fokkerij en Genetica van Wageningen Universiteit. Als dieren over meer veerkracht beschikken, kunnen ze beter omgaan met veranderingen in de omgeving, zoals hittestress en ziekte-uitbraken. Dit zorgt volgens de onderzoekers niet alleen voor een verbetering van de diergezondheid en het dierwelzijn, maar ook voor een stabielere melkproductie, een hoger financieel saldo en meer werkplezier voor de veehouder. Veerkracht in fokdoelDankzij de grootschalige toepassing van automatisering in de melkveehouderij komen grote hoeveelheden data beschikbaar, bijvoorbeeld over veranderingen in de dagelijkse productie. Een analyse van deze data kan worden gebruikt om de genetische basis voor veerkracht te bepalen, denken de onderzoekers. Het is volgens hen de moeite waard om veerkracht op termijn op te nemen in het fokdoel. Modelberekeningen wijzen uit dat dit weliswaar leidt tot een lagere genetische vooruitgang voor productie, maar per saldo wel tot een verbetering van het economisch resultaat.
0 reacties
|
Big-data-gebruik kan veerkracht van koeien genetisch verbeteren
![]() |
De veerkracht van koeien kan genetisch verbeterd worden door slim gebruik te maken van de ‘big data’ die beschikbaar komen door de automatiseringen van metingen in de veehouderij. Dit stellen de onderzoekers Tom Berghof en Han Mulder van de leerstoelgroep Fokkerij en Genetica van Wageningen Universiteit.
Als dieren over meer veerkracht beschikken, kunnen ze beter omgaan met veranderingen in de omgeving, zoals hittestress en ziekte-uitbraken. Dit zorgt volgens de onderzoekers niet alleen voor een verbetering van de diergezondheid en het dierwelzijn, maar ook voor een stabielere melkproductie, een hoger financieel saldo en meer werkplezier voor de veehouder.
Veerkracht in fokdoel
Dankzij de grootschalige toepassing van automatisering in de melkveehouderij komen grote hoeveelheden data beschikbaar, bijvoorbeeld over veranderingen in de dagelijkse productie. Een analyse van deze data kan worden gebruikt om de genetische basis voor veerkracht te bepalen, denken de onderzoekers. Het is volgens hen de moeite waard om veerkracht op termijn op te nemen in het fokdoel. Modelberekeningen wijzen uit dat dit weliswaar leidt tot een lagere genetische vooruitgang voor productie, maar per saldo wel tot een verbetering van het economisch resultaat.
REAGEER