maandag, 20 maart, 2017 Onderzoekers slaagden er tussen 1995 en 2000 al in om genetische kaarten van gras te maken, voor bepaalde eigenschappen. Veredelingsbedrijven hebben het onderzoek verder opgepakt, maar zijn door concurrentiegevoeligheid terughoudend met het delen van hun resultaten. Dit vertelt Robert van Loo, onderzoeker bij Wageningen Plant Research, in een special over veredeling van ruwvoergewassen in Veeteelt. Verschillen in stikstof‘We konden met merkerselectie verschillen aantonen in stikstofefficiëntie bij Engels raaigras en voorspellen welke rassen ondanks lagere kunstmestgiften toch een hogere groei laten zien’, legt Van Loo uit. De resultaten werden met het bedrijfsleven gedeeld en daarna hield het onderzoek in Wageningen op. ‘Jammer’, zo geeft hij twintig jaar later nog aan. ‘Er waren en zijn genoeg redenen om dit onderzoek te vervolgen en verder uit te bouwen.’ Merkerselectie heidens karweiMerkerselectie is in de grasveredeling een stuk lastiger dan in de in de rundveeverbetering, blijkt uit het verhaal van Van Loo. ‘Het aantal grassoorten is vele malen groter dan het aantal koeiensoorten. Hierdoor is er veel variatie. Zoveel zelfs dat het verband leggen tussen de positieve allelen op het gen en de gewenste eigenschappen van het gras een heidens karwei is’, aldus de onderzoeker. In het tweede maartnummer, dat aanstaande donderdag verschijnt, besteedt Veeteelt uitgebreid aandacht aan de veredeling van ruwvoergewassen.
0 reacties
|
Al twintig jaar werken met genetische kaarten van gras
Onderzoekers slaagden er tussen 1995 en 2000 al in om genetische kaarten van gras te maken, voor bepaalde eigenschappen. Veredelingsbedrijven hebben het onderzoek verder opgepakt, maar zijn door concurrentiegevoeligheid terughoudend met het delen van hun resultaten.
Dit vertelt Robert van Loo, onderzoeker bij Wageningen Plant Research, in een special over veredeling van ruwvoergewassen in Veeteelt.
Verschillen in stikstof
‘We konden met merkerselectie verschillen aantonen in stikstofefficiëntie bij Engels raaigras en voorspellen welke rassen ondanks lagere kunstmestgiften toch een hogere groei laten zien’, legt Van Loo uit.
De resultaten werden met het bedrijfsleven gedeeld en daarna hield het onderzoek in Wageningen op. ‘Jammer’, zo geeft hij twintig jaar later nog aan. ‘Er waren en zijn genoeg redenen om dit onderzoek te vervolgen en verder uit te bouwen.’
Merkerselectie heidens karwei
Merkerselectie is in de grasveredeling een stuk lastiger dan in de in de rundveeverbetering, blijkt uit het verhaal van Van Loo. ‘Het aantal grassoorten is vele malen groter dan het aantal koeiensoorten. Hierdoor is er veel variatie. Zoveel zelfs dat het verband leggen tussen de positieve allelen op het gen en de gewenste eigenschappen van het gras een heidens karwei is’, aldus de onderzoeker.
In het tweede maartnummer, dat aanstaande donderdag verschijnt, besteedt Veeteelt uitgebreid aandacht aan de veredeling van ruwvoergewassen.
REAGEER