woensdag, 19 april, 2017 Recent heeft de duizendste melkveehouder zich bij CRV aangemeld voor Fokken op Maat. Het fokprogramma, dat werkt op basis van genoomtesten, ondersteunt bij een scherpe jongveeselectie en het maken van betere paringen. Sinds 1 december 2016 noteerde CRV 1000 nieuwe klanten voor Fokken op Maat. Hiermee komt het aantal melkveehouders dat jongvee structureel laat merkertesten, op meer dan 1400 te liggen, omdat er ook al 400 deelnemers aan het programma FokkerijDataPlus zijn. Het aantal veehouders dat DNA-analyses laat uitvoeren op hun jongvee, groeit hiermee sneller dan CRV had verwacht. Actueel door fosfaatreductieDoor middel van de merkertesten krijgen veehouders de erfelijke aanleg van hun kalveren in beeld. Daaraan gekoppeld is een selectie-advies voor het wel of niet aanhouden van het kalf. Het gevolg is een gefundeerde jongveeselectie op basis van een vooraf ingesteld fokdoel. De fokkerijorganisatie geeft aan dat de huidige fosfaatreductie en het belang van jongveeselectie hebben bijgedragen aan de populariteit van Fokken op Maat. Ook betere paringenDe verkregen informatie kan ook gebruikt worden om betere paringen te maken. Veehouders hebben daarbij de optie om gebruik te maken van de paringsprogramma’s SAP of StierWijzer. De duizendste nieuwe deelnemer is familie Waterink uit Anevelde.
0 reacties
|
Al 1000 veehouders selecteren jongvee met Fokken op Maat
Recent heeft de duizendste melkveehouder zich bij CRV aangemeld voor Fokken op Maat. Het fokprogramma, dat werkt op basis van genoomtesten, ondersteunt bij een scherpe jongveeselectie en het maken van betere paringen.
Sinds 1 december 2016 noteerde CRV 1000 nieuwe klanten voor Fokken op Maat. Hiermee komt het aantal melkveehouders dat jongvee structureel laat merkertesten, op meer dan 1400 te liggen, omdat er ook al 400 deelnemers aan het programma FokkerijDataPlus zijn. Het aantal veehouders dat DNA-analyses laat uitvoeren op hun jongvee, groeit hiermee sneller dan CRV had verwacht.
Actueel door fosfaatreductie
Door middel van de merkertesten krijgen veehouders de erfelijke aanleg van hun kalveren in beeld. Daaraan gekoppeld is een selectie-advies voor het wel of niet aanhouden van het kalf. Het gevolg is een gefundeerde jongveeselectie op basis van een vooraf ingesteld fokdoel.
De fokkerijorganisatie geeft aan dat de huidige fosfaatreductie en het belang van jongveeselectie hebben bijgedragen aan de populariteit van Fokken op Maat.
Ook betere paringen
De verkregen informatie kan ook gebruikt worden om betere paringen te maken. Veehouders hebben daarbij de optie om gebruik te maken van de paringsprogramma’s SAP of StierWijzer. De duizendste nieuwe deelnemer is familie Waterink uit Anevelde.
REAGEER