Fokkerij

Nieuw rekenmodel schudt genoomlijst op

Delta Nobrainer (v. Fragant) profiteert van de nieuwe rekenmethode
Delta Nobrainer (v. Fragant) profiteert van de nieuwe rekenmethode

Het verfijnen van het rekenmodel voor genoomfokwaarden heeft voor de nodige verschuivingen gezorgd tijdens de decemberdraai

Dankzij de zogenoemd ‘singlestep-methode’ stijgt de betrouwbaarheid van de genoomfokwaarden met gemiddeld elf procent. 

De aanpassing heeft ook gevolgen voor de rangschikking. Zo bevat de top tien gNVI bij zwartbont ten opzichte van augustus negen nieuwe namen. De Franse stier Tigerwoods profiteert het meest en neemt dankzij een stijging van 104 NVI de leiding in het klassement, mede dankzij een extreme fokwaarde voor levensduur van 1216 dagen.

Extreme melkvererver Sitron

De Ridercupzoon is nu de enige zwartbonte genoomstier die de grens van 400 NVI aanstipt. De Duitse Real Syn (v. Rover) volgt hem met 399 NVI op de voet. Hij is met 2724 kg melk een echte melkvererver. VH Sitron (v. Sunrise) doet daar met 3470 kg melk nog een schepje bovenop. Met 743 Inet is hij een extreme productievererver.

Delta Activator (v. Flagstone) is de hoogste stier die voor het eerst genoomfokwaarden kreeg. Activator, die nog niet beschikbaar is, is alweer een kleinzoon van Willem’s-Hoeve Woody. Delta Nobrainer profiteerde ook van de nieuwe rekenmethode en is wel beschikbaar. De Fragantzoon is een gehaltespecialist en zag zijn NVI met 51 punten stijgen tot 351 NVI. 

Pas op de plaats

KI Kampen wijst op de prestaties van Double W Magic P. De hoornloze Amusezoon werd door de familie Booij-Ottens uit Benneveld gefokt uit de Malinafamilie, die terugvoert op de Amerikaanse koe Pond-Oak Ned Boy Margot.

De aanpassing van de rekenmethode had ook gevolgen voor de veelbenutte Delta Fast Lane (-98 NVI) en voormalig koploper Delta Encourage (-103 NVI). Beiden stieren maken vooral op productievlak een pas op de plaats. 

Roodbonte genoomstieren

Ook bij de roodbonte genoomstieren vonden flinke veranderingen plaats. Delta Borax handhaaft zich in de top met 374 NVI. De Freestylezoon staat op plaats twee en moet nieuwkomer ZHW Stripes voor zich dulden. Stripes is een Duitse Sergezoon met een hoge melkaanleg. Ook de homozygoot hoornloze Delta Primetime PP (v. Taskforce) behoudt zijn plek in de top tien. Sterker nog, de Taskforcezoon uit Abundantdochter Delta Woltsje voegde zelfs twee punten toe aan zijn exterieur en staat nu op 115. Ook Delta Sunburst steeg een punt voor totaal exterieur (nu 111), maar verloor zijn koppositie van de augustusdraai na een verlies van 51 NVI.