Fokkerij

Nieuw rekenmodel genoomfokwaarden geeft betrouwbaarheid boost

Als gevolg van de nieuwe rekenmethode stijgt de betrouwbaarheid van genoomfokwaarden van jonge stieren en vrouwelijke dieren met gemiddeld 11 procent
Als gevolg van de nieuwe rekenmethode stijgt de betrouwbaarheid van genoomfokwaarden van jonge stieren en vrouwelijke dieren met gemiddeld 11 procent

Met ingang van december past de Animal Evaluation Unit van Coöperatie CRV de berekening van genoomfokwaarden aan. 

Door een nieuw rekenmodel te gebruiken stijgt de betrouwbaarheid van genoomfokwaarden voor jonge stieren en vrouwelijke dieren met gemiddeld 11 procent. Voor individuele dieren kan de aanpassing in december eenmalig voor verschuivingen zorgen. 

In de huidige fokwaardeschatting gaat de berekening van de fokwaarden nog in meerdere stappen. Straks wordt alle informatie over genotype, prestaties van dieren en afstammingen in één stap toegevoegd aan de fokwaardeschatting. Ook is het aantal merkers verder uitgebreid. 

Betrouwbaarheid NVI stijgt met 9 procent

Het nieuwe rekenmodel zorgt voor een hogere betrouwbaarheid van de genoomfokwaarden. Gemiddeld stijgt de betrouwbaarheid met 11 procent. De betrouwbaarheid van de NVI neemt met 9 procent toe. Voor individuele kenmerken is de stijging soms nog groter. Vooral functionele kenmerken als levensduur, uiergezondheid en klauwgezondheid profiteren van de vernieuwde berekening. 

Een ander pluspunt van de nieuwe rekenmethode is dat er voor meer kenmerken genoomfokwaarden beschikbaar komen. Zo krijgen genoomstieren in december voor het eerst fokwaarden voor de kenmerken uierbalans, robotgewenning en een aantal vruchtbaarheidsstoornissen en metabole aandoeningen. 

Minder onverwachtse schommelingen

Voor individuele stieren kan de invoering van het nieuwe systeem in december eenmalig flinke gevolgen hebben. De rangschikking zal er in december anders uitzien dan in augustus. In de toekomst komen onverwachtse schommelingen in fokwaarden juist minder voor. Ook de overgang van genoomfokwaarde naar gerealiseerde fokwaarde zal kleiner zijn. 

Het novembernummer van Veeteelt, dat deze week op de mat valt, bevat een achtergrondverhaal over de nieuwe ‘singlestepmethode’.