Fokkerij

Nederlands gefokte Topstone neemt de leiding in Duitsland

Topstone stamt via dochters van Rubicon, Aikman en Man-O-Man uit Holbra Mascol Pam
Topstone stamt via dochters van Rubicon, Aikman en Man-O-Man uit Holbra Mascol Pam

De Nederlands gefokte stier Topstone heeft in de Duitse zwartbontlijst met 157 RZG en 2451 RZ€ de leiding overgenomen van Casino.

De Topshotzoon stamt via dochters van Rubicon, Aikman en Man-O-Man uit Holbra Mascol Pam en is daarmee een nazaat uit de familie van Golden Oaks Mark Prudence.  

Dochtergroep Topstone

Topstone dankt zijn koppositie aan sterke gezondheidsfokwaarden, een royale melkproductie en degelijk exterieur. Op de Schau der Besten in juni liet Masterrind al een dochtergroep zien van zijn eerste melkgevende dochters.

Zijn vader Topshot manifesteert zich in de augustusdraai nadrukkelijk als stiervader. In de Duitse top tien prijken drie zonen. Behalve Topstone zijn dat Tosco op de derde plek en Topmodel op de zesde plaats.

Arizone nieuwe genoomkoploper

Ook de zwartbonte genoomlijst heeft een nieuwe koploper. Met zijn hoge scores voor productie, levensduur en gezondheid gaat PRO Arizona (v. Arrozo) zowel voor RZG als voor RZ€ aan de leiding. Voormalig lijstaanvoerder Precison (v. Proximo) moet nu genoegen nemen met de tweede plaats.

Solitair en Andy in top drie

Bij de roodbonte dochtergeteste stieren blijft de hoornloze Aperol P lijstaanvoerder. De Apollzoon uit een Duitse Ladd P-dochter verbeterde zich voor melkproductie en levensduur. Aperol P blijft de in Nederland geboren stieren Solitair P en Bentehoek Andy voor. Solitair P (v. Salvatore) stamt uit de Caudumer Lol-familie, Bentehoek Andy (v. Anreli) is afkomstig van het grote Nederlandse melkveebedrijf van de familie Vroege in Dalen. Andy vergrootte zijn dochterschare van 27 naar ruim 250 en houdt zijn fokwaarde desondanks stabiel.

Massiafamilie levert lijstaanvoerder

Ook Red Rocks Mask heeft een Nederlandse achtergrond. De nieuwe aanvoerder van de roodbonte genoomlijst stamt uit de Massiafamilie. Mask heeft met achtereenvolgens Stamkos, Wisent, Sunfish en Ricardo in zijn stamboom een ongewone afstamming.