Fokkerij

Melkveebedrijf Koepon wint titel fokker van het jaar 2023

Marcel Rijkers en Alex Borst nemen namens melkveebedrijf Koepon de prijs in ontvangst (foto: Els Korsten)
Marcel Rijkers en Alex Borst nemen namens melkveebedrijf Koepon de prijs in ontvangst (foto: Els Korsten)

Melkveebedrijf Koepon uit Garnwerd heeft tijdens de HHH-show de titel Fokker van het jaar gewonnen.

Maatschap Veebedrijf Koepon, zoals het Groningse melkveebedrijf van de familie Pon officieel heet, kreeg de titel vanwege de jarenlange fokkerijsuccessen uit koefamilies als Classy, Regina en Esmonique.

Roodbonte fokkoe Red Range

Van recente datum is de succesvolle aankoop van de roodbonte fokkoe Lakeside Ups Red Range. Uit de Salvatoredochter stamt de populaire Canadese stiervader 3Star OH Ranger-red. De Rubelszoon was in 2021 een jaar lang de hoogste gLPI-stier in Canada. Een unieke prestatie, omdat hij zowel bij rood- als bij zwartbont de nummer 1 positie bereikte. Het leverde hem een belangrijke rol op als stiervader.

Zwitserland en Duitsland

In Nederland stamt de stier Koepon Random uit de Esmoniquefamilie, maar ook elders in Europa boekt het fokprogramma van Koepon succes. Zo stamt de in Duitsland hoge genoomstier CR 7 P uit de Reginafamilie en komt de in Zwitserland populaire stier Koepon Showking uit de Classyfamilie. De Duitse jonge stier Koepon Sirius P stamt uit een volle zus van Ranger-red.

De winnaar van de titel Fokker van het jaar wordt voorgedragen door de redacties van HI Plus/Holstein International, Melkvee en Veeteelt.