Fokkerij

Meer ingeschreven vaarzen, hoogste exterieurgemiddelde voor Van Driel

Met 94 punten was Heerenbrink Truus 4 (v. Apple) afgelopen jaar de hoogst ingeschreven roodbonte (foto: Els Korsten)
Met 94 punten was Heerenbrink Truus 4 (v. Apple) afgelopen jaar de hoogst ingeschreven roodbonte (foto: Els Korsten)

De stamboekinspecteurs van Coöperatie CRV hebben het afgelopen boekjaar fors meer dieren ingeschreven. 

In Nederland schreven de inspecteurs in de periode van 1 september 2022 tot en met 31 augustus 2023 in totaal 125.593 dieren in. Dat is een toename van ruim 7000 stuks, ofwel 6,0 procent. Dat blijkt uit de exterieurstatistieken van Coöperatie CRV in het boekjaar 2022-‘23.

Ook in Vlaanderen was er geen gebrek aan animo voor bedrijfsinspectie. Het aantal gekeurde dieren groeide er met 1,7 procent naar 20.050 stuks. 

Van Driel koploper

Met een gemiddelde van 87,9 punten over zijn zeven zwartbontvaarzen haalde Henk Jan van Driel uit Hedel de hoogste exterieurscore. Hij blijft Nico en Lianne Bons uit Ottoland  voor, die met een gemiddelde van 87,6 punten over zeventien vaarzen de tweede plek noteerden. 

Bij roodbont prijkt De Tienmorgen Holsteins uit Beers op kop. Hun zeven vaarzen kregen gemiddeld 87,0 punten van de inspecteur. Ze eindigden daarmee voor de negen vaarzen van de familie Pinkert uit Markelo, die een gemiddelde van 86,8 punten optekenden. 

Hoogste gemiddelde voor De Kerf

In Vlaanderen bemachtigt Luc De Kerf uit Zwijndrecht opnieuw de eerste plaats bij zwartbont. Zijn negen ingeschreven vaarzen scoren gemiddeld 86,8 punten. Hij wordt gevolgd door Geert Mazereel uit Reninge, die met 86,2 punten de tweede plaats bezet. 

Kurt Penninck uit Tollembeek prijkt op kop in het Vlaamse exterieuroverzicht bij roodbont. Zijn tien vaarzen scoorden gemiddeld 85,4 punten. De tweede plaats is voor Gery Van de Veire uit Eeklo met gemiddeld 85,0 punten. 

416 excellenten

Het aantal excellent ingeschreven koeien nam afgelopen boekjaar ook toe. In totaal kregen 416 dieren het predicaat excellent, 346 uit Nederland en 70 uit Vlaanderen. Dat zijn er ruim 80 meer dan in het vorige boekjaar. In Nederland kwamen de meeste A-koeien op naam van Nico en Lianne Bons met in totaal 12 stuks. In Vlaanderen spanden Luc en Stijn Peeters uit Nijlen de kroon met 17 excellenten. 

Met een score van 94 punten waren Bons-Holsteins Koba 245 (v. Doorman) van Bons-Holsteins en Beslea Farms en Heerenbrink Truus 4 (v. Apple) van Jan, Irma en Thomas Steegink de hoogst ingeschreven koeien afgelopen jaar. 

Het novembernummer van Veeteelt bevat een achtergrondverhaal over de exterieurstatistieken.