Fokkerij

Meer dan 200.000 kg melk voor kerngezonde Langemeins Jantje 129

De vijftienjarige Langemeins Jantje 129 haalt in haar lopende lijst een gemiddelde dagproductie van 39,8 kilo melk
De vijftienjarige Langemeins Jantje 129 haalt in haar lopende lijst een gemiddelde dagproductie van 46 kilo melk

Langemeins Jantje 129 (v. Survivor) van de familie Koopman uit Putten is de grens van 200.000 kilogram gepasseerd. Dat bleek vanochtend bij de melkproductieregistratie (mpr).

In oktober kreeg de vijftienjarige koe met een levensproductie van toen bijna 193.000 kilogram, een gemiddelde lactatiewaarde van 125 over elf lijsten en een exterieurscore van 90 punten het predicaat Sterkoe 3. ‘Dat ze nu over de 200.000 kilogram melk heen is, vinden we echt bijzonder. Het is en blijft een bijzondere koe’, stelt veehouder Gerrit Koopman. Samen met zijn vrouw Annemieke en twee kinderen houdt hij 37 melkkoeien in het Gelderse Putten.

Persistente productie

De nog altijd fitte koe haalt een gemiddelde dagproductie van 46 kilo melk over de lopende lactatie en produceerde bij de laatste mpr nog 39,8 kg melk. ‘Ze houdt de productie heel goed vast. Dat heeft ze al haar hele leven gedaan en dat doet ze nu nog steeds’, vertelt Koopman. De veehouder is verbaasd dat de koe nog altijd zoveel melk blijft geven met zoveel gemak. ‘Ze is echt nog klokgaaf’, stelt hij.  

Veelbelovende lijn

Koopman vertelt dat er momenteel vier Jantjes op stal staan met een levensproductie van meer dan 100.000 kilogram. In totaal zitten tussen de zestien honderdtonners die de veehouders hebben gehad, elf Jantjes. ‘Die potentie lijkt wel echt in deze lijn te zitten’, merkt hij op.

Ook Jantje 129 kan haar goede genen weer doorgeven. Ze is drachtig gescand van Delaberge Pepper en is 26 september uitgerekend. Koopman heeft goede hoop: ‘Ze is nog steeds kerngezond.’

In het oktobernummer van Veeteelt verscheen al een artikel over Jantje 129. Ook maakte cameraman Harrie van Leeuwen toen een video van de Survivordochter.

Zesde tweehonderdtonner

Jantje is de zesde koe in Nederland die de grens van 200.000 kg passeert. Big Boukje 192 (v. Cash) van de familie Knoef uit Geesteren was zeven jaar geleden de eerste tweehonderdtonner. Daarna volgden Dora 442 (v. Manfred) van de familie Machielsen uit Prinsenbeek, Minke 64 (v. Lee) van de familie Ubachs uit Epen, De Rith Nora 265 (v. Addison) van de familie Van Beek-Peeters uit Breda en Big Clara 123 (v. Win 395) van opnieuw de familie Knoef.