Fokkerij

Kruislingvaarzen Noors roodbont even productief als holsteins

De Noors roodbonte kruislingvaarzen hadden in de eerste lactatie een lager celgetal en leken minder gevoelig voor mortellaro
De Noors roodbonte kruislingvaarzen hadden in de eerste lactatie een lager celgetal en leken minder gevoelig voor mortellaro

Vaarzen van Noors roodbonte stieren uit holsteinmoeders realiseren in de eerste lactatie een productie die vergelijkbaar is met die van zuivere holsteinvaarzen. 

Dit blijkt uit de eerste resultaten van een grootschalige kruisingsproef die door onderzoekers van Wageningen Livestock Research wordt uitgevoerd op 11 praktijkbedrijven. 

Iets minder melk met hogere gehaltes

Op de onderzoeksbedrijven werden koeien een jaar lang willekeurig om en om geïnsemineerd met sperma van holstein- en Noors roodbonte stieren. Inmiddels hebben alle proefvaarzen de eerste lactatie afgerond. De 398 holsteinvaarzen produceerden gemiddeld 7903 kg melk met 4,29% vet en 3,52% eiwit (617 kg vet en eiwit). De 290 kruislingvaarzen kwamen tot 7813 kg melk met 4,40% vet en 3,55% eiwit (622 kg vet en eiwit).

Geen verschillen in vruchtbaarheid

De onderzoekers vonden tot nu toe geen duidelijke verschillen in vruchtbaarheid. Wel hadden de kruislingvaarzen in de eerste lactatie een lager celgetal (97 ten opzichte van 106) en leken ze minder gevoelig voor mortellaro. Deze cijfers zijn echter nog niet statistisch geanalyseerd. De komende tijd zal meer informatie beschikbaar komen over de prestaties van de dieren in de tweede en derde lactatie.