Fokkerij

Koba 245 zet familietraditie voort en wint in Hoornaar

Bons-Holstein Koba 245 (v. Doorman) wint in Hoornaar (foto Lianna Kolff)
Bons-Holstein Koba 245 (v. Doorman) wint in Hoornaar (foto: Lianna Kolff)

Bons-Holsteins Koba 245 heeft het algemeen kampioenschap gewonnen van de 108e editie van de fokveedag Hoornaar.

Daarmee zette de Doormandochter van Nico en Lianne Bons uit Ottoland de familietraditie voort: haar bekende moeder Koba 191 (v. Jasper) behaalde deze titel in 2014 en 2016. De bijzonder complete Koba 245 won eerder op de dag al de titel in de middenklasse, waar ze nota bene de meeste tegenstand kreeg van haar halfzuster Bons-Holsteins Koba 253. Ook Koba 253 heeft als moeder Koba 191, en haar vader Solomon droeg bij aan het jeugdige frame, brede kruis en dito achteruier.

Bertha 211 met ribwelving

De familie Bons was erg succesvol in Hoornaar waar ze de vaarzentitel opeiste met Bons-Holstein Koba 268. De Jordydochter was groot en dat wist ze te combineren met voldoende jeugd. Wat liep ze ook zelfverzekerd door de ring op fijn beenwerk. Bertha 211 (v. Chief) had meer ribwelving en een enorm best gedragen uier. De harde vaars van de familie De Groot uit Everdingen was eerder al succesvol tijdens de Dairy Fair Mariënwaerdt en kreeg in Hoornaar terecht de reservetitel.

Koe van de toekomst

Bij de oude koeien was het opnieuw raak voor Bons toen Bons-Holsteins Koba 219 dankzij haar bijzonder vast aangehechte uier de hoofprijs won. De bekende Lauthoritydochter van Bons en Westcoast Holsteins uit Canada toonde andermaal haar lengte en klasse, maar kreeg ditmaal serieuze tegenstand van Wilhelmina 550. De balansrijke Dempseydochter van de familie Van Dijk-de Bruin uit Giessenburg had in oud-NRM-kampioene Wilhelmina 358 (v. Juror) ook al zo’n bekende moeder en kreeg de reservetitel.

Dat niet de favoriet Koba 219, maar de minder bekende stalgenote Koba 245 het algemeen kampioenschap op haar naam schreef, stemde eigenaar Nico Bons zichtbaar tevreden. ‘Ik ben blij dat er gekozen is voor de koe van de toekomst. Koba 245 vind ik momenteel mijn beste koe in de stal.’

Bedrijfsgroep voor Van Zessen

Bons veroverde ook de titel voor de beste bedrijfsgroep zwartbont, waarbij hij voor het viertal niet eens een beroep deed op Koba 219. Bij roodbont was het de familie Van Zessen uit Lexmond die vanwege de uniformiteit de titel voor beste bedrijfsgroep opeiste. De melktypische Nelly 464 (v. Brooklyn) maakte deel uit van die collectie en zij eindigde op drietal bij het kampioenschap oudere koeien. Ze moest de reservetitel overlaten aan Batouwe KS Lilly Red PP, een krachtige gebouwde en sterk geuierde Kansas P-dochter van Pieterjan Bakker uit Dodewaard. De seniorentitel was een stap te ver, omdat de driemaal vaker gekalfde Welland Geertje 458 (v. Acme) van de familie Van der Wel uit Hoogblokland nog altijd veel jeugd toonde en vooral ook op sterk beenwerk liep.

Beenwerk beslissend bij roodbont jong

Bij de jonge koeien eiste Rubensposy Red 18 alle aandacht op. De Atticodochter van de familie Van Dijk-de Bruin was lang en bezat veel borstdiepte. Vanwege het betere beenwerk werd ze kampioene voor de jeugdige M.H. Alana 15 (v. Rager) van Merwehoeve de Groot uit Herwijnen. Ook de balansrijke Irene 190 van de familie Versluis uit Ameide had fans onder het publiek. De recent gekalfde Jotanidochter eindigde op drietal.