Fokkerij

Jacuzzi terug aan kop bij roodbont

Mauro heeft ruim 4000 dochters in zijn fokwaarde en stijgt 34 NVI
Mauro heeft ruim 4000 dochters in zijn fokwaarde en stijgt 34 NVI

Ruim 3400 dochters heeft hij inmiddels aan de melk. Dat belet Delta Jacuzzi niet om de koppositie bij de roodbonte stieren te pakken, een plek die hij ook als genoomstier draai na draai bezette.

De Livingtonzoon boekt nog 14 punten NVI winst en komt uit op 246 NVI. Zijn ruim 1000 kg melk, +0,75% vet en +0,14% eiwit resulteren in 460 euro Inet, de hoogste score bij de fokstieren met Nederlandse en Vlaamse dochters.

Jacuzzi neemt de leiding over van Caudumer Solitair P, die twee draaien op rij de koploper was bij roodbont. Anders dan Jacuzzi is de fokwaarde van de hoornloze Salvatorezoon uit de Lol-familie gebaseerd op niet meer dan 81 dochters. Solitair raakt ruim 200 kg melk kwijt en ziet ook zijn totaal exterieur met twee punten dalen tot 104.

Opnieuw plus voor Mauro

De veelgebruikte Mauro heeft juist weer een flinke stoet dochters aan de melk, ruim 4000 in totaal. Die bezorgen hun vader een winst van +34 NVI, nadat hij in april zijn genoomfokwaarde al met 50 punten NVI had verbeterd. Vooral in kilogrammen melk won de Goalzoon terrein. Hij kreeg er ruim 300 kg bij en staat nu op +792 kg. Ook voor benen kreeg hij er een puntje bij (nu 112).

Vrijwel op gelijke hoogte met Mauro staat De Broekhof Tolean, die voor het eerst zijn opwachting maakt in de fokstierenlijst. Tolean is met 198 NVI de hoogste nieuwkomer. De Anrelizoon uit De Broekhof Equipe 305 (v. Danno) is een volle broer van Leanto, die in april zijn dochterdebuut maakte. Het verervingspatroon van het tweetal ontloopt elkaar niet veel, al is Tolean met +0,18% duidelijk de betere in eiwitgehalte.

Sunburst uit Skalsumer Pietjes voert genoomlijst aan

Ook de genoomlijst bij roodbont heeft een nieuwe aanvoerder. Delta Sunburst is een zoon van Delta Endless uit Abundantdochter Peelshoeve Pietje 1092. De stamboom van Sunburst gaat terug op de Skalsumer Pietjes, die eerder al de stieren Delta Remedy, Skalsumer Pilates en – heel lang geleden – Skalsumer Sunny Boy voortbracht. Sunburst dankt zijn eerste plek aan veel melk, een positief eiwitgehalte (+0.07%), 110 exterieur en bovengemiddelde scores voor de gezondheidskenmerken.

Sunburst is niet de enige hoog scorende genoomstier uit een Abundantdochters. Abundant is ook de moedersvader van de volle broers Delta Primetime en Completor. De debutanten uit de aprildraai, die uitblinken in gehalten en exterieur, handhaven zich in de top 20 en komen beschikbaar via het Create-programma van CRV.