Fokkerij

Indexen tonen verschil in veerkracht

Weinterper Zodiac is met een fokwaarde van 110 een van de hoogst scorende stieren voor veerkracht
Weinterper Zodiac is met een fokwaarde van 110 een van de hoogst scorende stieren voor veerkracht

Delta Buttercup P en Weinterper Zodiac scoren van de meestgebruikte stieren in Nederland het hoogst voor de nieuwe fokwaarde veerkracht. 

De hoornloze roodbontstier Buttercup (Nominator x Jim P) scoort 111, de zwartbonte Zodiac (Leverage x Ranger) komt uit op 110. Dat blijkt uit de cijfers van de Animal Evaluation Unit (AEU) van Coöperatie CRV. 

Ook Nominator scoort hoog

Buttercup heeft zijn hoge score niet van een vreemde. Ook zijn vader Nominator scoort met 112 hoog voor veerkracht. Zodiac komt uit de Zwaantjes van Wietse Cor Faber uit Wijnjewoude. Uit dezelfde familie stamt Weinterper Solution, die met 108 ook bovengemiddeld scoort voor veerkracht. 

Stabieler produceren met hoge veerkracht

AEU introduceerde de fokwaarde in april. Dochters van stieren met een hoge fokwaarde veerkracht produceren stabieler, omdat ze minder last hebben van dips in de melkproductie als gevolg van verstoringen als hittestress, rantsoenwisselingen of een virusinfectie. De veerkrachtindex is een relatieve index met een gemiddelde van 100. Een score hoger dan 100 betekent dat dochters van stieren genetisch veerkrachtiger zijn dan gemiddeld. De veerkrachtindex heeft een positieve genetische correlatie met gezondheidskenmerken en levensduur. 

Tabel 1 – Veerkrachtindex voor meestgebruikte zwart- en roodbonte stieren (* = genoomstier)

Tabel 2 – Veerkrachtindex van de voor NVI hoogste zwart- en roodbonte stieren (* = genoomstier)