Fokkerij

Hoornloze genen Caudumer Lol-familie breiden zich uit

De eerste melkgevende dochters zorgen voor een koppositie voor Caudumer Solitair
De eerste melkgevende dochters zorgen voor een koppositie voor Caudumer Solitair

Het zijn er nog maar 46, maar toch zorgen de eerste melkgevende dochters van Caudumer Solitair P voor een overtuigende eerste plaats in de roodbonte NVI-lijst.

De Duitse Solitair werd gefokt uit de Caudumer Lol-familie en combineert een forse melkvererving van 2000 kg met 108 exterieur. Met de nummer 1-positie bevestigen de fokkers, de familie Haytema uit Koudum, dat ze niet voor niets recent uitgeroepen zijn tot fokker van het jaar.

Het hoornloosheidsgen, dat Solitair meekreeg uit de Lolfamilie, is ook sterk zichtbaar bij de genoomstieren. Daar zorgt Caudumer Lol 422 P (v. Handy P) ervoor dat het hoornloosheidsgen via haar zonen Delta Emoji P, Delta Cartoon P en Delta Launch PP verspreid zal worden. Vooral de homozygoot hoornloos verervende en veelgebruikte Delta Launch PP zal daar aan bijdragen.

Create-stier Delta Borax

CRV wijst op de verrichtingen van Aalshorst Rody. De Riverboyzoon steeg 150 dagen voor levensduur en ook zijn fokwaarden voor klauwgezondheid en beenwerk wist hij te verbeteren. Zijn ruim 400 melkgevende dochters zorgen voor een derde plaats in de NVI-lijst.

Delta Jacuzzi telt inmiddels meer dan 2500 melkgevende dochters. Die tonen zich erg ijverig, waardoor de voormalig koploper nog altijd een van de hoogste productieverervers is met 508 Inet. Jacuzzi is de moedersvader van DG DV Rammstein, de hoogste genoomstier met 390 NVI. De Jayvanozoon van AI Total wordt op de voet gevolgd door Delta Borax met 389 NVI. CRV gaat Borax vermarkten als exclusieve Create-stier. Hij heeft net als nummer drie De Oosterhof 3Star Flush Red de stier Freestyle als vader. Flush heeft voor het eerst een genoomfokwaarde en vooral zijn extreme melkplasvererving van 3455 kg in combinatie met 109 uier is opmerkelijk. Ook bijzonder: de moedersvader van Flush is Solitair en dat zorgt er ook bij hem voor dat hij Lol-genen draagt.