Fokkerij

Heerenbrink Angelina wint zwartbontkeuring HHH

De familie Steegink uit Okkenbroek won het algemeen kampioenschap zwartbont met Heerenbrink Angelina (foto Els Korsten)
De familie Steegink uit Okkenbroek won het algemeen kampioenschap zwartbont met Heerenbrink Angelina (foto Els Korsten)

De dertigste editie van de HHH-show is bij zwartbont gewonnen door Heerenbrink Angelina. Op de nieuwe locatie in Leeuwarden bleek de uitgebalanceerde en subliem geuierde Devourdochter na een lange dag keuren de allerfraaiste.

De tweedekalfskoe trok de dominantie die haar fokkers Jan, Irma en Thomas Steegink bij roodbont lieten zien, naadloos door naar zwartbont. De melkveehouders uit Okkenbroek realiseerden een unieke prestatie door beide algemeen kampioenschappen te veroveren.

Bulona opnieuw succesvol

Het bleef ook bij zwartbont niet bij het algemeen kampioenschap alleen voor familie Steegink. Binnen de productieklasse met koeien die al meer dan 75.000 kilo melk hadden gegeven, maakte honderdtonner Drakkar Bulona (v. Hill) opnieuw haar opwachting. De gitzwarte raskoe, die familie Steegink in gezamenlijk eigendom heeft met Gerrit Kerssies, imponeerde als vanouds met haar rastypische uitstraling en lange uierbodem. Het leverde Bulona de reservetitel op, waarna ze enigszins verrassend haar meerdere moest erkennen in de pas recent vanuit Zwitserland geïmporteerde Mattenhof Ghardaia. De Solomondochter, die rechtstreeks uit oud-EK-kampioene Galys-Vray stamt, bekoorde jury Mark Nutsford met haar lengte, botkwaliteit en ondiepe uier. Ghardaia liet voor haar nieuwe eigenaren Aart Blaauw, Rick Schoonhoven en Dueholm Breeding een droom uitkomen.

Beste bedrijfsgroep voor Van Beek

Bij de oudere koeien moest de diepgeribde en imponerend geuierde Southland Dem Dellia 92 het uiteindelijk doen met de eervolle vermelding. Wel voerde de Dempseydochter met succes de winnende bedrijfsgroep aan van haar eigenaren Jeroen en Debbie van Beek uit Teteringen.

Terug naar de middenklasse waar achter Angelina de reservetitel werd gewonnen door Bolleholster Solo Mae. De door Jan van der Wal uit Bartlehiem gefokte Solomondochter vertegenwoordigde de stal van familie Van der Ploeg uit Warga met haar fraaie zijaanzicht, melkrijke uitstaling en goed gevormde uier. De eervolle vermelding ging naar de open gebouwde en breed geuierde Lena 622 (v. Hotline) van Aalbert en Daan Aalberts uit Zetten.

Charity 253 wint vier jaar na moeder

Bij de vaarzen trad de flink uitgezwaarde, maar nog steeds uitstekend geuierde JK Eder DG Carmen 5 (v. Dylan) aan. De kampioene van Noord-Holland van Marcel van der Eijk uit Twisk kreeg nu het lint voor reservekampioene omgehangen. In beengebruik en in rastype moest ze haar meerdere erkennen in de nog verse, maar potentierijke Giessen Charity 253. De Moovindochter van Theo van Vliet uit Nieuwlande won vier jaar na haar moeder Charity 138, die deze editie opnieuw goed was voor een finaleplaats, ook de vaarzentitel op de HHH-show. De eervolle vermelding ging bij de vaarzen naar de stijlvolle en breed geuierde Doormandochter Herzogin van familie Van der Haar uit Den Velde.