Fokkerij

Geslaagd Drents keuringsdebuut voor Geertje 598

Geertje 598 (v. Chelios) wint de seniorentitel en het algemeen kampioenschap (foto Henk Lomulder)
Geertje 598 (v. Chelios) wint de seniorentitel en het algemeen kampioenschap (foto: Henk Lomulder)

Geertje 598 heeft het algemeen kampioenschap gewonnen tijdens de Winteravondshow van de Federatie Drentse Veeteeltstudieclubs. 

Het optreden van de tien jaar oude Cheliosdochter van de familie Van de Glind was een debuut op Drentse bodem. Van de Glind verruilde het pluimveebedrijf op de Veluwe voor een melkveebedrijf in Zuidveen en zag Geertje dankzij haar balansrijke, krachtige uitstraling en brede, hoge achteruier eerder op de avond al de seniorentitel opeisen. Geertje verwees in de seniorenfinale de langgerekte en melktypische Drouner Ria 1420 (v. Mogul) van de familie Albring uit Drouwenermond naar de reservetitel. De diepgeribde New Moore Solomon van maatschap Withaar-Prent uit Nijeveen eindigde op drietal.

Vaarzentitel voor Cosmo 1836

Het niveau was hoog in de manege in Beilen. Neem de strijd bij de vaarzen waar twee finalisten van de HHH-show de hoofdprijs in de wacht sleepten. Zo kon de fraai gelijnde Drouner Cosmo 1836 (v. Alligator) van Albring met haar sterke uier met scherpe ophangband de vaarzentitel niet ontlopen. Heerenbrink Volina 86 (v. Attraction) bewoog zich enorm gemakkelijk door de ring en de balansrijke Attractiondochter van Jan, Irma en Thomas Steegink uit Okkenbroek kreeg de reservetitel.

Het vaarzenduo Cosmo en Volina (foto Harrie van Leeuwen)
Het vaarzenduo Cosmo en Volina (foto: Harrie van Leeuwen)

HHH-kampioene Angelina wint middenklasse

Steegink had ook Heerenbrink Angelina (v. Devour) meegenomen naar Beilen. De algemeen kampioene van de HHH-show, in gezamenlijk eigendom met ALH Genetics, was nog steeds in topconditie en blonk uit in jeugd, harmonie in het frame en bodemvrijheid van de uier. Vol overtuiging tikte jury Jaap Jacobi Angelina aan als kampioene.  Angelina kreeg de meeste tegenstand van Twente Dairies Nina, een dochter van de Duitse stier Grandprix. Harrie Tijhuis fokte Nina uit de familie van voormalig NRM-kampioene Millenium en Nina maakte indruk met haar lichaamsmaten en fraai beaderde uier. De krachtige Heerenbrink Betty (v. Chief) van Steegink eindigde op drietal. Ook de strijd bij de bedrijfsgroepen werd een prooi voor Steegink.

Twee roodbonttitels

In Beilen werden twee roodbonttitels vergeven. Bij de jonge koeien zegevierde de sterke Heerenbrink Dolly Rae Jordy (v. Jordy) van Steegink. De zege bij de oudere roodbonte was voor de melktypische NRP Awsome Amberlee (v. Awesome) van Norwin Piet en Wander van der Leeuw uit Nij Beets.

Droomstart voor Van de Glind

Het spannendste moment van de avond was het aanwijzen van de algemeen kampioene. Geertje 598, gefokt door Teus van Dijk uit Giessenburg, was in 2018 al eens door nota bene Jaap Jacobi aangewezen tot middenklaskampioene in Hoornaar. Ook nu stapte Jacobi op haar af en de titel bezorgde de familie Van de Glind een droomstart van hun melkveehouderscarrière. 

Cameraman Harrie van Leeuwen maakte videobeelden. Deze video zal na het weekend bij Veeteelt.nl worden gepubliceerd.