Fokkerij

Fotoserie Prins Holsteins: Oude koeien, nieuwe robots en groen grasland

De hoogproductieve koeien van de familie Prins krijgen twee keer daags drie uur weidegang
De hoogproductieve koeien van de familie Prins krijgen twee keer daags drie uur weidegang

In een groene, grasrijke veenpolder in het Overijsselse Hasselt loopt het opvallende koppel holsteinkoeien van de familie Prins.

Het melkveebedrijf van de fanatieke koeienboeren maakte de afgelopen tien jaar een stevige groei door dankzij een samenwerking met een afbouwende buurman. In 2019 werd de stal uitgebreid en groeide de veestapel naar 180 melkkoeien. Afgelopen najaar maakten de veehouders de overstap naar automatisch melken met drie eenboxsystemen van GEA.

Tweede kans voor hoge levensproductie

Rutger Prins neemt niet gemakkelijk afscheid van koeien en gunt ze graag een tweede of derde kans. Het resulteert in een koppel koeien met een gemiddelde levensproductie van 36.500 kg melk en een groot aantal fraaie oude koeien. In september vorig jaar liepen er op het bedrijf zelfs drie koeien met een levensproductie van meer dan 150.000 kg melk.

Exterieur, voeding en verzorging

Exterieur staat voorop in het fokdoel van de koeienboer. De veestapel scoort dan ook gemiddeld 84,5 punten voor algemeen voorkomen. In de voeding en verzorging wordt van het jongste kalf tot aan de oudste melkkoe niets aan het toeval overgelaten. Zo reiken de koeien tot een rollend jaargemiddelde van 11.700 kg melk met 4,05% vet en 3,53% eiwit.

Fotoserie Prins Holsteins

In het juninummer van Veeteelt – dat eind deze week verschijnt – is een uitgebreide reportage te lezen over het bedrijf van de familie Prins. Mark Pasveer maakte voor deze reportage een fraaie serie foto’s.

Video: drie keer 150.000 kg melk

In september vorig jaar viel voor de familie Prins alles op zijn plaats. Toen hadden ze tegelijkertijd drie koeien op stal met een levensproductie van meer dan 150.000 kg melk, waaronder twee met het predicaat sterkoe 3.