Fokkerij

Fokveedag Hellevoetsluis prooi voor Rika 349

De vijf keer gekalfde Rika 349 zegevierde in Hellevoetsluis
De vijf keer gekalfde Rika 349 zegevierde in Hellevoetsluis (foto: Judith van der Burgh)

Epicdochter Rika 349 van de familie Van der Kooij uit Abbenbroek is de eerste winnares van de fokveedag Hellevoetsluis sinds 2019.

De keuring op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten vond voor het eerst in vier jaar weer plaats. In 2020 en 2021 ging de keuring vanwege corona niet door, vorig jaar was hitte de spelbreker.

In Hellevoetsluis won Rika niet alleen het algemeen kampioenschap, maar pakte ze ook de titel bij de oude koeien. In die klasse rekende ze af met Koos 138, een Chuckdochter van Siem en Iris van Leeuwen uit Heenvliet.

Dubbelslag voor Hoftijzer

Jan-Willem Hoftijzer uit Zwartewaal, die ook de beste bedrijfsgroep samenstelde, sloeg een dubbelslag bij de vaarzen. Zijn Bea 272 (v. Radio) verwees stalgenote HHZ Cinderella 10 (v. Tropic) naar de reservestek.

In de middenklasse domineerden Malkidochters. Martha 111 van Cees van der Wekken uit Maasdam won het kampioenslint. Haar halfzus Aaltje 443 van fokveedagvoorzitter Bert Poot uit Rockanje eiste de reservetitel op.

Productieklasse voor koe met 116.000 kg melk

De bijna dertien jaar oude Sr Island Wave (v. Superstition) van maatschap Biesheuvel uit Hekelingen, die al bijna 116.000 kg melk produceerde, won het kampioenschap in de productieklasse.