Fokkerij

Familie Bons met negen dieren naar internationale show in Italië

De groep koeien die naar Italië zullen gaan zitten in een speciale voorbereidingsgroep
De groep koeien die naar Italië gaat, zit in een speciale voorbereidingsgroep

Nico en Lianne Bons reizen volgende week met 7 koeien en 2 pinken naar Italië om deel te nemen aan de internationale keuring in Cremona.

‘We willen onze koeien graag op internationaal niveau presenteren. Het was voor ons best wel een teleurstelling dat het EK dit jaar om veterinaire redenen afgelast werd. Daarom zijn we naar alternatieven gaan kijken. Zo kwamen we bij deze show in Cremona uit’, vertelt Nico Bons. ‘We zijn wel vaker op internationale shows geweest, maar we moeten nu 1200 kilometer reizen met de koeien. Dat vraagt wel om een goede voorbereiding.’

Onderweg zal worden gestopt om de koeien te laten rusten, te voeren en te melken.

Veel organisatie rondom veterinaire voorwaarden

Bons is nu vooral druk met praktische zaken, maar er zat veel voorbereidingstijd in het voldoen aan de juiste veterinaire voorwaarden. Door het verschil in ibr-status tussen EU-landen werd het EK eerder afgeblazen. Voor de keuring in Cremona is het benodigde papierwerk uiteindelijk met de inzet van onder meer de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op internationaal niveau geregeld.

‘Ik wil er alles aan doen om deel te nemen. Maar na afloop wil ik wel mijn koeien mee naar huis kunnen nemen en ze daar niet achter hoeven laten voor een quarantaineperiode’, aldus Bons. Volgens de regelgeving kan Bons zijn dieren, die inmiddels ook met specifiek vaccin voor blauwtong geënt zijn, meteen weer meenemen. Wel zal zijn bedrijf in Ottoland na aankomst een maand lang in quarantaine zitten.

Kampioenen Hoornaar en nieuwe troefkaart

Het is nog niet helemaal zeker welke dieren Bons uiteindelijk meeneemt. In de voorbereidingsgroep zitten nu nog negen koeien en drie pinken. Volgende week neemt hij samen met zijn Canadese cowfitter een definitief besluit. In de groep zit in elk geval de vaarzenkampioene van de keuring in Hoornaar, Bons-Holsteins Koba 268 (v. Jordy).

Ook de halfzussen Bons-Holsteins Koba 245 (v. Doorman) en Bons-Holsteins Koba 253 (v. Solomon), beide afkomstig uit de bekende Jasperdochter Bons-Holsteins Koba 191, worden voorbereid op de reis. De nog niet eerder op een keuring getoonde Bons-Holsteins Ella 230 kon volgens Bons wel eens een ‘onverwachte troefkaart’ zijn. De Lauthoritydochter kalfde recent af voor de derde keer.

‘Het is best spannend hoe het allemaal gaat lopen’, vindt Bons. ‘Er komen vanuit vijf, zes landen toch wel heel erg beste koeien naar Cremona en onderschat ook niet het niveau van de Italiaanse koeien. We zullen ons echt optimaal moeten voorbereiden.’

De internationale show in Cremona begint vrijdag 2 december met de jongveekeuring. Op zaterdag volgt het melkvee. Jury is de Amerikaanse melkveehouder Mark Rueth.