Fokkerij

Einde voor Vlaamse keuringsvedette Halchemy

Halchemy in actie tijdens de Koeparade (foto: Teus van Herk)
Halchemy in actie tijdens de Koeparade (foto: Teus van Herk)

Op bijna tienjarige leeftijd is de Vlaamse keuringsvedette Du Louvion Halchemy afgevoerd.

De Alchemydochter was anderhalf jaar na haar laatste afkalving nog altijd niet drachtig, maar was volgens eigenaar Stephan Cuvelier uit Poperinge haar 92 punten nog meer dan waard.

Fenomenale uier van 94 punten

‘We kochten Halchemy als derdekalfskoe van Frederic Le Point in Frankrijk. Ze werd elke lactatie beter. Haar uier was fenomenaal en daarvoor kreeg ze 94 punten. Als ze drachtig was geworden en gekalfd had van haar zevende kalf, dan hadden we haar graag nog eens opnieuw laten beoordelen’, aldus Cuvelier. ‘In mijn ogen zou ze voor benen, uier en algemeen voorkomen er nog een punt bij kunnen krijgen.’

Bij afvoer 985 kilo

Cuvelier kocht Halchemy om een nieuwe fokkerijlijn in de stal te starten, maar ook om op hoog niveau mee te doen op prijskampen. Zo won Halchemy titels op de keuringen van Bogaarden en Gistel, maar ook tijdens de Koeparade. ‘We hoopten dat ze ooit nog voor het EK geselecteerd zou worden, maar dat is helaas niet gelukt’, aldus Cuvelier.

In zijn eigen stal loopt nog een ongekalfde Fitzdochter, het laatste kalf van Halchemy. Vanwege de vele keuringsdeelnames werd ze nooit gespoeld. Bij haar afvoer woog Halchemy 985 kilo en had ze in zes lactaties 82.600 kg melk met 4,51% vet en 3,47% eiwit eiwit geproduceerd.